Till toppen i rekordfart: "Jag gillar utmaningar"

På kort tid har Hilda Öhman tagit sig upp i den yttersta eliten inom skotercross. ”Jag är en tävlingsmänniska och gillar utmaningar”, konstaterar hon.

Hilda Öhman fastnade direkt för skotercrossen när hon väl testat. ”Det är en helt annan utmaning än när jag tävlade med hästar, det är kul att få vara helt grön på något och lära mig allt från början igen”, säger hon.

Uppvuxen i familj där mycket fokus legat på motorsport i olika former ville Hilda Öhman gå sin egen väg och började istället med hästsport.

– Jag började med hästar som ung och var inbiten med det, trots att hela min familj höll på med motorsport så var jag ganska anti och ville inte beblanda mig med det.

För fyra år sedan kände Hilda att hon behövde en ny utmaning. Den stora förebilden är storasyster Elina som i många år varit framgångsrik skotercrossåkare.

– När hon lagt sin karriär på hyllan så fanns hennes skoter där i garaget så jag tänkte att jag skulle prova. Och på den vägen är det, jag fastnade direkt. Jag sadlade om ganska sent i livet, det här är bara mitt fjärde år jag kör. När jag började köra sa jag att jag skulle försöka vinna SM-guld. Nu har jag ju gjort det, men det finns ju fortfarande saker att göra för att utvecklas, säger hon.

Vad är det som triggar dig?

– Farten och adrenalinet. Det är det häftiga. När man är 10-15 skotrar vid starten och alla vill vara först, då har man mycket adrenalin i kroppen.

Vad har gjort dig så bra så snabbt?

– Målmedveten träning. De flesta har ju börjat mycket tidigare i livet. Jag har ju fått göra en turboresa och lagt ner mycket tid, inte bara vintertid på skotern, utan året runt för att bygga upp min kropp. Sedan har jag ju mycket coachning runt omkring mig i och med att hela min familj är engagerade så jag har väldigt mycket kunskap runt mig och de hjälper till på alla sätt.

Vad tror du om dina chanser i SM?

– Jag har höga mål, jag har aldrig vunnit stadioncross på SM-veckan så det hade varit kul att få stå högst upp på pallen. Jag tror jag har chansen, det är inte lätt för vi är några duktiga tjejer i toppen så det blir en bra kamp.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Privat

Logotyp