Våghalsiga stunts på motorcykel

Under tio år tävlade Fredrik ”Frog” Berggren, 46, på elitnivå i motocross. När en skada tvingade honom att sluta tävla gick han istället över till att utveckla en våghalsig underhållning. Nu kommer han med sin fartfyllda show till både Luleå och Boden under SM-veckan. ”Jag har alltid tyckt om att hoppa högt och långt”, säger han.

Fredrik ”Frog” Berggren och kollegan Sebastian ”Sibbe” Eriksson underhåller SM-publiken med våghalsiga stunts.

Karriären på motorcykel började Fredrik ”Frog” Berggren som 13-åring då han började träna motocross. Under cirka tio år tävlade han på elitnivå men när han började köra freestyle 2002 återgick han aldrig till tävlandet igen.

– Jag började köra vanlig motocross när jag var 13 år och höll på med det fram till 2001 som var min sista tävlingssäsong i motocross. 2002 började jag köra freestyle och det var egentligen för att jag dragit på mig en skada som gjorde att jag inte kunde prestera som jag brukade i motocrossen. Men så har jag alltid varit fascinerad och tyckt om att hoppa högt och långt så freestylemotocross kom stort på slutet av 90-talet i USA. Det var coolt så jag började med den. Att köra freestyle innebär en helt annan fysisk påfrestning så det funkade bättre för mig, säger han.

Omkring 15 event per år brukar det bli och Fredrik ”Frog” Berggren triggas av frihetskänslan som kommer när han kör.

– Det är så fritt och egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vd som går att göra. Och det går inte heller att bli fullärd, säger han.

Trots att han under åren utfört tusentals trick är det långtifrån riskfritt och han har råkat ut för en hel del skador under åren då han krossat både fotled och handled och har en del problem med nacken.

Skaderisken är inget som avskräcker?

– Nej, inte än i alla fall. Men visst är det riskfyllt, man är ju tio meter upp med motorcykeln. Samtidigt kan man inte vara rädd när man kör, men visst är jag medveten om att skador kan ske, men jag gör allt jag kan för att göra det så säkert som möjligt. En av anledningar till att det är så spektakulärt är ju för att det är ett riskfyllt spänningsmoment.

Vad kan publiken i Luleå-Boden förvänta sig?

– En väldigt spännande och underhållande show där jag och Sebastian ”Sibbe” Eriksson kör tillsammans vilket gör en mer action- och fartfylld show. Vi hoppar 22 meter långt och tio meter upp i luften och gör en massa bakåtvolter och andra grejer.

Vilket är ditt svåraste trick?

– En tsunami-flip. Om du tänker när man hoppar normalt och står på händerna på styret rakt upp, fast man gör samma sak i en bakåtvolt så man hänger med kroppen rakt ned.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Pressbild

Logotyp