Vilka är Luleåbornas smultronställen?

Sommar, sol och semester: Vilka platser är populära i kommunen? Vårt Luleå har frågat runt för att hitta Luleåbornas favoritställen.

Skärgården är ett av Luleåbornas smultronställen.

Man

Hans Röjestål, 79 år, pensionär, centrum

– Mitt absoluta favoritsmultronställe är sommarstugan! Den ligger vid Sinksundet, precis bortom Ormberget. Jag köpte den när det var ett ruckel men nu är den varmbonad och en kär klenod. Vi är där mesta tiden på sommaren. Vi har en lägenhet i stan, men det är skönt att komma bort från bullret.

 

 

Kvinna

Solvej Berggren, 69 år, centrum.

– Båtarna ut till skärgården är fantastiska. Sandön har en fantastisk strand, men räkkryssningarna är en riktig favorit. Du får äta massor av räkor och njuta av skärgården. Jag lovar dig, du är proppmätt när du kommer i land! 


 


Kvinna

Emelie Törnkvist , 35 år, Antnäs

– Kvarnvallen nära Antnäs är en riktig favorit. Det är gamla fäbodar men även grillplats, gungor till barnen finns där samt stugor där man kan rita och pyssla. Det är en plats med massa sägner och historia. Stugorna ägs av privatpersoner men man kan faktiskt få gå in i dem. Det är jättebra för barnfamiljer.Kvinna

Selina Flodgren, 20 år, Bensbyn

– Jag tycker friluftsmuseet Hägnan är riktigt mysigt, det är massa djur där och en gammeldags känsla. Man kan fika där, njuta av miljön och umgås med vänner. Det är ett smultronställe jag skulle kunna rekommendera.

 Man

Morteza Jafari, 31 år, Skurholmen

– Jag äger en restaurang så jag jobbar mycket där under sommaren. Men när sommarkvällen infinner sig så älskar jag att sitta på uteserveringen, dricka lite öl och umgås med mina vänner. Det sköna vädret gör en på bra humör. Det är mitt smultronställe.

 

 

 

kvinna

Carina Lundström, 53, Antnäs

- Vandringsleden Fäbodaleden i Antnäs är fantastisk, det är fyra fäbodar längs med leden och den är över en mil lång. De har grävt fram en femte fäbod från 1700-talet nu. Det finns mycket att utforska och flera leder är påkopplade, Fäbodaleden, Sägenleden och Solanderleden. Det finns grillplatser och massa fina ställen att umgås på. Jag skulle kanske inte ut med rullstol där men det är spångat.

 

 

Kvinna

Joseane Gomes Grindsäter, 30 år, Porsön

– Jag gillar att åka ut i skärgården. Där kan jag umgås med kompisar och grilla. Folk öppnar upp sig på ett annat sätt under sommaren, på vintern är alla kalla och inåtvända (skrattar). Men det finns mycket att göra på sommaren, Hamnfestivalen är också härlig.

Text och foto: Daniel Caldeborn

20 juni 2019

Logotyp