Dags att plantera sommarblommor

Håll ut, snart är den största risken för järnnätterna* över och det är dags att plantera ut de efterlängtade sommarblommorna. Här ger vår expert från stadsträdgården i Luleå, Melinda Miettinen, sina bästa tips på blommor som passar utmärkt på vår breddgrad.

Året består av färger, först är allt vitt, sedan går det över i grönt för att sedan explodera i regnbågens alla färger, regnbågen som för övrigt är temat för stadsträdgårdens planteringar i år. Därefter skiftar färgerna i naturen och innehåller alla nyanser inom det orangea och röda spektret.

Men nu är tiden inne för att låta ögonen och sinnena bada i färg. Oavsett om du har trädgård eller balkong kan växterna pigga upp och skapa glädje. Både för betraktaren och odlaren.

– Det finns så mycket vackert att välja på när det gäller plantering och många av dem går att plantera i växtzon 6 som vi har här, säger Melinda Miettinen, parkarbetare på Luleå kommuns stadsträdgård.

– Det finns så mycket vackert att välja på, säger Melinda, men här är mina tips på lämpliga sommarblommor (annueller) och perenner att välja när man bor i växtzon 6.– Viktigast är dock att man har roligt med växter och att man vågar prova på olika sorter. Många väljer att byta sorter varje år och ibland blir det jättebra, ibland inte. Men huvudsaken är att man försöker och inte ger upp, säger Melinda.

 

Melindas "Topp 5" sommarblommor

Rosenskäran är en pigg och glad blomma som livar upp i planteringen.
Foto: Praglady- Chris, Pixaby

  • Rosenskära: - Den trivs bäst på en halvsolig till skuggig plats. Vill stå i en jord som är rik på mull, detta innebär att jorden innehåller mycket växtdelar samt dylika organiska material. Det går även med sandblandad jord utan alltför mycket näring. Den kan bli ganska hög, cirka 60-120 cm och blomningstiden sträcker sig från juli - oktober. Om man plockar bort vissna blommor från Rosenskäran blommar den om. Blomningen fortsätter fram till frosten anländer.
  • Sammetstagetes: Gammeldags välbekant tagetes trivs bra i såväl ett soligt läge som i halvskugga. Tagetes trivs i en jord som är välgödslad samt väldränerad. Lämpliga i både rabatter, krukor och pallkragar. Piggar upp omgivningen med sina färgstarka blommor. Tagetes kan bli upp till 50 cm hög beroende på sort. Och blomningstiden sträcker sig över hela sommaren fram till oktober.
  • Dahlia: Jättefin blomma som trivs i soligt läge. Jorden bör vara näringsrik samt lucker. Dahliors höjd varierar ganska mycket, beroende på sorten. En del når bara en höjd på cirka 15 cm och den högsta kan bli så mycket som omkring 1.7 m hög. Blomningstid räknas mellan juli-september.
  • Lobelia: Klassisk samplanteringsblomma som vill växa i sol till halvskugga. Trivs bra i fukt samt i jordar som är näringsrika och behåller fukten väl. Höjden på fristående lobelior blir cirka 30 cm och blomningstiden sträcker dig fram till september. Varianten, Hänglobelian, har ett överhängande växtsätt vilket lämpar sig speciellt väl i ytterkanten på exempelvis krukor eller amplar.
  • Petunia: Vill du ha vackra blommor i soligt läge är Petunior som finns i otaligt många olika färger perfekt. De är växter som är i behov av mycket sol vilket gör att tillväxten blir mer gynnsam. Det bästa för petunior är om jorden är rik på mull samt näringsrik. Höjd: Ca 15–30 cm. Blomningstid: juni till september.

Till de vackraste blommor som finns räknas Dahlian med sin färgrikedom och sitt uttryck.
Foto: Pixabay, alexas_fotos-686414,ralphs_fotos-1767157

Perenner, för dig som vill men inte får tiden att räcka till

För dig som vill minimera tiden med händerna i myllan men ändå vill ha vackra blommor i din närhet är perenner ett mycket bra alternativ,

En perenn är nämligen en flerårig örtartad växt som vissnar ner varje år på hösten och kommer upp igen på våren. Det är bland annat rotsystemet på perennen som överlever vintern, men perenner kan även lyckas skydda sina övervintrande knoppar mot vinterkyla på andra sätt.

Livslängden hos perenner varierar mycket. Vissa perenner kan leva i decennier, medan andra vissnar ned efter några år. Sorten och mikroklimatet är avgörande för att de ska trivas på platsen. Många arter har gemensamt att de behöver en väldränerad jord för övervintra.

Melinda Miettinen har några favoriter bland alla blommande perenner och här listar hon sin ”Top 5” på blommande perenner för vår växtzon.

Bergenian, pålitlig växt som ger färg och form varje år. Foto: Pixaby - Hans- user_id:2

Melindas "Topp 5" blommande perenner

  • Kaukasisk Förgätmigej Jack Frost: En av de tidigaste blommorna som visar sin prakt och fägring redan under tidig vår. Denna växt planteras i ett halvskuggigt till skuggigt läge, i en mullrik något fukthållande jord. Höjd: Ca 40 cm.
  • Bergenia: Denna blomma trivs bäst i både soligt o skuggigt läge och är ett bra val om du är ute efter växter som inte bara är fina utan bra för pollinerande insekter. Övervintringsförmågan räknas till klass B, vilket innebär att Bergenian övervintrar pålitligt om den står i ett väldränerat läge. Trivs i de flesta jordar. Höjd: Ca 30–40 cm. Blomningstiden för Bergenian är tidig räknat i norrbottniska mått. Redan i april börjar blomningen som håller sig fram till och med juni.
  • Astillbe: Läge: Trivs bäst att få stå soligt till halvskuggigt. Bör vara en näringsrik samt lucker jord som bevarar fukten väl. Höjd: 40-50cm. Blomningstid: juli, augusti.
  • Krans-Veronica: Här kommer en riktig höjdare. Krans- Veronica kan bli upp till 150 centimeter hög om den får växa där den mår som bäst, det vill säga i ett soligt alternativt i ett halvskuggigt läge. Jorden ska vara väldränerad samt lätt fuktig. Blomningstid: juli-september.
  • Blå bolltistel: En blå taggig skönhet som lovar att växa i vilken jordart du än ger den. Bör dock placeras i ett soligt till halvskuggigt läge. Bolltisteln kan nå en höjd om cirka 120 cm och dess blomning kommer i gång sent på hösten.

Blå bolltistel, Foto: Pixaby Rollstein user-id:13853955 Astillbe, Foto: Pixaby Tingeling user_id:21886
Kaukasisk Förgätmigej, Foto: Pixaby Sonja-Kalee user_id:10341199

Viktigt med rätt jord

Enklaste sättet att få rätt jord till sina blommor är att ägna lite tid i affären och läsa innehållslistan och egenskaper på förpackningen. Är man helt ovan kan det vara bra att fråga en expert i butiken. Har du egen trädgård, gräv upp ett spadtag och titta på jorden. Ser du mycket mask och andra kryp, toppen! Då har du svaret på att det är en mullrik jord.

För att ta reda på vad du har för jord på tomten får du ta fram spaden och kika under ytlagret.

Det finns flera olika jordarter i Sverige och de delas in i mineraljord och organisk jord.

Exempelvis räknar man in lerjord, sandjord, mulljord, moränjord, torvjord och dyjord bland dessa. Är man i början av sin blomodlingskarriär kan det vara enklast att köpa vanlig planteringsjord, men om man vill fördjupa sig i odlingens konst finns massor av litteratur och platser på internet att lära sig av.

Ett tips oavsett om du är nybörjare eller proffs; glöm inte näring eller gödsling av blommorna. Det kan skapa underverk och liva upp de mest sorgliga rabatterna.


Järnnätterna - blommornas fasa

*Järnnätter: Frost under vegetationsperioden kan ställa till stor skada för odlaren. Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in på försommaren och under sensommaren eller tidigt på hösten.

Enligt gammal folktradition skulle vissa datum vara mer frostkänsliga än andra. En vanlig uppfattning i Mellansverige är att de inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrland talar man också om 28–31 juli och 11–19 augusti som särskilt utsatta nätter. Det här är dock mest folktro, några statistiska stöd för att vissa dygn skulle vara mera utsatta för frost går inte att finna.

Uttryckets ursprung

Enligt en teori skulle det tyska uttryck ”Eisheilige” ha gett upphov till det svenska ordet järnnätter genom en sammanblandning av de tyska orden Eis (is) och Eisen (järn).

En annan teori är att ordet kan komma av ett fornnordiskt uttryck hjarn för hårdfrusen mark.

Källa: SMHI

FAKTA

  • Viljan att plantera anger riktning
  • Våga prova på olika blommor i planteringarna, man får misslyckas
  • Vinsten när blommorna står i sin fulla prakt gör mödan värd

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren

Foto: Enligt bildtexter ovan
Källa: SMHI - Järnnätter

Logotyp