Vinterkul på Köpmantorget

Visst är det kul med vinter. Att åka rutschkana gör det ännu roligare.

– I vinter har vi har testat att lämna en stor snöhög för att uppmuntra till lek. Den ska nu få ge plats åt en isrutschkana som kommer byggas under nästa vecka. Vi har velat utforska vad vi med små medel kan göra med ett torg som Köpmantorget, säger landskapsarkitekt Alexander Morell.

Alexander Morell är en av de som arbetar med Köpmantorgets utveckling vid Luleå kommun.

Förändring med små medel

Den här vintern har vi ställt ut ett gäng granar och satt upp extra belysning. Tanken har varit att grönskan och ljusen ska kunna ses från alla håll när man kommer in på torget och göra det mer inbjudande. I ena änden har det lagts upp en snöhög för de små barnen att leka i. Den kommer nu att ersättas med en rutschkana som byggs i is. Den kommer att ha slänter på sidorna för att minska risken för höga fall. Tanken är att rutschkanan ska fungera för alla, oavsett ålder.

Under processen med Köpmantorgets utveckling har det tagits in synpunkter från verksamheterna runt torget och samtal har förts med de som passerat förbi. De synpunkter som kommit fram har tagits med i det fortsatta arbetet.

– I framtiden vill vi möjliggöra mer aktivitet på torget. Vintertid skulle det till exempel kunna vara att skapa förutsättningar för julmarknader och andra händelser. Flera av de intilliggande verksamheterna är sugna på att ta plats på torget. Vi vill ge utrymme för deras engagemang, säger Alexander

Flera små granar med belysning har ställts ut på Köpmantorget den här vintern för att skapa extra vinterstämning. Björkstoplarna är lånade från Simonsgårdens vedhantering. De kommer sedan skickas tillbaka och klyvas till sommarens grillved.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Anita Sundberg

Logotyp