Så var skolstarten på Hertsöskolan

På grund av en fuktskada var Hertsöskolan utlokaliserad i andra lokaler under hela förra läsåret. Nu finns elever och personal återigen samlade i samma område men i tillfälliga moduler.

– Det är skönt att vara tillbaka, men vi längtar såklart och ser fram emot att få komma till en helt ny skola som ligger i framkant vad gäller att bedriva undervisning, säger Mattias Nilsson, rektor, årskurs 7–9 på Hertsöskolan.

Mattias Nilsson (rektor årskurs 7–9) och Gunilla Lundström (rektor årskurs 4–6) är glada att elever och personal från Hertsöskolan återigen är samlade.

Det har gått en vecka sedan skolstart och ännu finns det en del ouppackade flyttkartonger i personalrummet. Fokus har varit på att få en bra återgång som möjligt för eleverna och personalen.

– Skolstartsdagen var jättebra, det var en positiv anda hos eleverna nu väntar vi bara på att få tilläggsmodulen så även årskurs 6 kan komma oss närmare, säger Gunilla Lundström, rektor, årskurs 4–6 på Hertsöskolan.

I de moduler som nu finns klara och ersätter gamla Hertsöskolan finns årskurserna 4 samt årskurs 7–9. Årskurs 5 finns placerad i det som kallas paviljongen några hundra meter från modulsskolan och som tillhör Svedjeskolan. Årskurs 6 finns även de placerade på Hertsön, men i en tidigare förskolelokal en bit bort.

Även om modulskolan är en tillfällig lösning finns här välplanerade specialssalar för ämnen som exempelvis hemkunskap.

Specialsalar och personal på plats

Det är ingen hemlighet att förra läsåret var tufft. Det har varit mycket pusslande för att få ihop Hertsöskolans verksamhet och där har det kollegiala stödet betytt mycket.

– Samarbetet inom barn- och utbildningsförvaltningen har hjälpt oss att hitta lösningar i svårigheter som har uppstått. Det är jag enormt glad över, säger Mattias Nilsson.

Även om modulskolan är en tillfällig lösning finns här välplanerade specialssalar för ämnen som exempelvis trä- och metallslöjd och hemkunskap.

– Våra lärare inom de praktiska och estetiska ämnena har gjort det otroligt bra som utifrån ämnet inte har haft tillgång till ändamålsenliga lokaler. Jag har också hört hur åttorna och niorna har uttryckt att det är glada att äntligen få ha kemi och hemkunskap på riktigt, inte bara teoretisk, säger Mattias Nilsson, rektor.

Förra läsårets bussades eleverna till andra lokaler och årskurser delades upp. Likaså personalen splittrades och hade inte längre den kollegiala närheten som de var vana vid. Nu när modulsskolan står på plats finns personalen återigen samlade.

– Vi har längtat efter att ha närhet till varandra, nu finns vi samlade med full personalstyrka vilket också ger eleverna en ännu bättre möjlighet att skapa relationer med oss vuxna, säger Gunilla Lundström, rektor.

Modulskolan (till vänster) finns placerad precis intill den utflyttade Hertsöskolan som kommer att rivas och där en ny skola ska byggas upp.

Om framtiden

Modulskolan finns placerad precis intill den utflyttade Hertsöskolan som kommer att rivas och där en ny skola ska byggas upp. Längtan är stor efter att få tillgång till en helt ny skola som är anpassad efter dagens mått men just nu ligger fokus på att skapa samhörighet där de befinner sig.

– Nu känns allt spännande och roligt med att få flytta in i modulskolan. Den närmaste tiden planeras det för ett öppet hus där vårdnadshavarna ska få en visning av den nya men tillfälliga skolan, säger Gunilla Lundström.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp