Förslag om skolstruktur till nämnden

Luleå kommuns utredning av skolstrukturen genomförs etappvis för de geografiska områdena Gammelstad, Notviken, Bergnäset och Centrum. Den 6 april lyfts förslag till utvecklingsalternativ för Notviken och Gammelstad vid barn– och utbildningsnämndens arbetsutskott.

– De alternativ som barn- och utbildningsförvaltningen föreslår är under förutsättning att kommunfullmäktige tillskjuter medel för investering och framtida utökade hyreskostnader. Det skulle innebära en stor satsning för de här områdena och bidra till en ännu mer likvärdig utbildning inom förskola och skola, säger Maarit Enbuske, skolchef vid barn– och utbildningsförvaltningen.

Efter folkomröstningen om Luleås skolstruktur i november 2020 beslutade kommunfullmäktige att ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att på nytt utreda och föreslå en ny struktur för skolor och förskolor. Nu lyfts förslag till utvecklingsalternativ för Notviken och Gammelstad vid barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

I utredningen ges två alternativ för fortsatt arbete med skolstrukturen, det är alternativ 1 och alternativ 2. Mer om alternativen Länk till annan webbplats.

Gammelstad

I Gammelstad föreslås nämnden att gå vidare med utvecklingsalternativ 2 som innebär att bibehålla nuvarande struktur för förskolor med möjlighet för utökning i Kyrkbyns förskola och att samla skola för årskurs F-3 i anslutning till nuvarande Stadsöskolan.

Förvaltningen motiverar alternativ 2 med att den i högre utsträckning bidrar till aspekterna god utbildning, barns hälsa samt fysisk arbetsmiljö för personal, attraktivitet för Luleå kommun som arbetsgivare och ekonomisk hållbarhet.

Notviken

I Notviken/Tuna-området föreslås nämnden att gå vidare med utvecklingsalternativ 1 som innebär att nuvarande struktur för skolor bibehålls, att Borgmästarens och Framnäsvillans förskolor slås ihop till en enhet. Strukturen för förskolor i övrigt föreslås vara oförändrad, men renovering och nybyggnation kommer att ske.

– Den kraftiga utvecklingen, framför allt inom industrin, innebär sannolikt att inflyttningen till kommunen kommer att öka. Utvecklingsalternativ 1 möjliggör för ökad tillväxt utöver befolkningsprognos och kända planer för nybyggnation till skillnad från utvecklingsalternativ 2, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Utredningen som ligger till grund för förslagen har tagits fram i samverkan mellan kommunstaben, barn – och utbildningsförvaltningen, kultur – och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen.

Vårdnadshavare, elever och personal i de berörda förskolorna och skolorna har haft möjlighet att lämna synpunkter på utredningen.

Se ärendelistan Länk till annan webbplats.

Bakgrund

  • Efter folkomröstningen om Luleå skolstruktur i november 2020 beslutade kommunfullmäktige att ge barn – och utbildningsnämnden i uppdrag att på nytt utreda och föreslå en ny struktur för skolor och förskolor.
  • Anledningen till att de områdena är prioriterade är att kommunen där har störst behov av att se över strukturen.
  • De områden som har utretts först är områdena Gammelstad och Notviken. Bergnäset och Centrum utreds under 2022.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Bild: Vinter

31 mars 2022

Logotyp