Mäns våld går att förebygga

Mäns våld är ett samhällsproblem, men det är möjligt att förebygga våld i nära relation. Vill du öka dina kunskaper? Ta del av gratis föreläsningar och diskussioner under En vecka fri från våld Länk till annan webbplats..

Varje dag utsätts många kvinnor och unga tjejer för våld av män och killar de har en relation med och många barn upplever våld i sin familj.

– Våld i nära relation är oacceptabelt och jag är stolt över att Luleå kommun är med och sprider kunskap om det här och om vårt arbete med hur det här våldet faktiskt kan förebyggas, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tillsammans mot våldet

Samverkan är nyckeln till framgångsrikt förebyggande arbete. En vecka fri från våld arrangeras i samverkan mellan flera kommuner och organisationer i länet. Många evenemang sker både på plats och digitalt så att fler kan delta.

Bland de teman Luleå kommun deltar med finns hedersrelaterat våld och förtryck. Föreläsningen Alla känner någon med kommunens mottagningar för våldsutsatta och våldsutövare Länk till annan webbplats. tar upp vikten av omgivningens respons och hur vi var och en kan bidra till att synliggöra våldet. Den går att se på plats i Kulturens hus på onsdag eller som webbsändning.

I Kulturens hus foajé hus finns också en utställning med bilder och citat av kvinnor och barn som upplevt våld och som har fått hjälp av kommunens FREDA-mottagning Länk till annan webbplats..

– Arbetet mot våld är en viktig del av kommunens jämställdhetsarbete. Vi ser hur könsrelaterat våld är kopplat till stereotypa könsroller och där finns också den långsiktiga lösningen, att jobba förebyggande med dessa föreställningar, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör.

Här hittar du hela länets program, tider och länkar till digitala sändningar Länk till annan webbplats..

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Frank Rizo, Shutterstock

Logotyp