Så bidrar Luleå kommun till att minska elanvändningen i vinter

Vi behöver alla bidra till att minska elanvändningen. Kommunen satsar därför bland annat 20 miljoner på att byta ut belysning till LED-lampor.

– Vi spar energi på upp till 80 procent när vi byter belysning, så i det långa loppet är det lönsamt för oss att investera där, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef, Luleå kommun.

Det är en tuff vinter för alla elkonsumenter då priserna har nått rekordnivåer.

Elmarknaden påverkas av kriget i Ukraina, men också av det faktum att svensk kärnkraft inte går för fullt. Oskarshamn 3 ställs av för reparation och sedan tidigare är Ringhals 4 avstängd även den för reparation. Kallt väder och måttliga vindar påverkar också situationen då vindkraften inte heller går för fullt.

Här byts armaturerna vid Hertsö IP.

Spar upp till 80 procent energi genom ny belysning

Luleå kommun har i flera år jobbat för att minska sin energiförbrukning, berättar stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell:

– En av de stora sakerna som vi fokuserat på är att byta ut vår belysning till energieffektiv LED-belysning. Det har vi gjort under flera år och det arbetet fortsätter.

– 2023 satsar vi även 20 miljoner på att just byta till LED i bland annat Karpen, Kungsfågeln, Örnen, Råneskolan och Gammelstads sporthall, för att nämna några fastigheter.

Trots den rejäla prislappen är det värt det:

– Vi spar energi upp till 80 procent när vi byter belysning, så i det långa loppet är det lönsamt för oss att investera där.


 

Fjärrvärme nyttjar restvärme klimatsmart

Wiklund Wårell konstaterar att majoriteten av kommunens fastigheter är anslutna till fjärrvärmenätet, vilket ger en gynnsam energiförbrukning då den lösningen nyttjar restvärme från industrin på ett klimatsmart sätt.

Arbetet för att minska förbrukning fortsätter också på flera fronter, till exempel energisnålare pumpar och effektivare kylaggregat.

– Vi tittar på allt vi bygger nytt för att hitta lösningar som till exempel solpaneler på tak. Vi tittar på det för Hertsöskolan och Hertsöns sporthall. Badhuset skuggas av träden runt, så tyvärr är det inte lönsamt på just det huset. Och de träden är skyddade, så de blir kvar. Men vi tittar på solenergi på fler fastigheter, här går teknikutveckligen också framåt, just nu testas paneler på fasader till exempel, så vi följer hur det utvecklas.

– Vi ställer om från pellets till bergvärme i Måttsundsskolan och Persöskolan. Det är flera fördelar med det, vi får en säkrare drift, skulle pelletspannan stanna måste vi avbryta verksamheten då det inte finns någon back up.

En skylift med en person som arbetar.

Information om att vara noga med att släcka efter sig har gått till alla som arbetar i stadshuset.

Optimerad drift sparar el

Kommunen försöker också undvika att ”elda för kråkorna”:

– Vi har optimerat drifttider på ventilation och belysning, det sparar också stora mängder el. Vi drar igång ventilationen i tid på morgonen så att luften är fräsch när verksamheten dras igång i kontor eller skolor. Är ingen i lokalerna behöver inte belysning och ventilation gå för fullt, förstås.

Helén Wiklund Wårell tänker också att vi alla måste hjälpa till, även små saker kan ha påverkan:

– Vi jobbar med sensorer som tänder lampor när vi går in i lokaler, men där vi inte har det kan vi hjälpas åt att släcka lyset när vi lämnar ett rum. Även det spar el om vi gör det konsekvent.

FAKTA mer om att minska sin elförbrukning

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ronny Olovsson

Bild: Luleå kommun

Logotyp