Skärmförbud i badhusen

Nu blir skärmfritt i Luleås badhus när skärmförbud införs idag, 5 oktober. Bakgrunden är både en säkerhetsfråga, att man ska ha fullt fokus på sitt barn i badet, och en integritetsfråga. Ingen ska behöva hamna på någon annans foto när man badar.

Skärmförbudet gäller mobiler, surfplattor, datorer och liknande och börjar gälla måndag den 5 oktober i Luleås alla badhus, både i omklädningsrum och simhall.

– Barn drunknar tyst. Kollar du sociala medier eller ringer ett samtal när du är vid bassängen med ditt barn kanske du aldrig märker om något är på väg att hända, säger Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun.

Fullt fokus på badande barn istället för mobilen, det är en av orsakerna till skärmförbudet.

Veronica Bergsten, chef för badhusen

Förebyggande arbete

För att förebygga risken för drunkning på grund av dålig uppmärksamhet blir det nu skärmfritt. Det är även en fråga om badgästernas integritet, säger Veronica Bergsten:

– Även om man inte menar illa med att fota barn eller kompisar i badhuset så kan det kännas obehagligt för andra och ingen ska behöva hamna på någon annans bilder.

Skärmförbudet gäller därför för alla, inte bara föräldrar med barn. Vid evenemang som simtävlingar kan arrangerande förening söka dispens från förbudet.

Liknande regler om skärmförbud finns redan på flera ställen i landet.

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman och Pexels

05 oktober 2020

Logotyp