I Sverige äter var åttonde vuxen antidepressiva läkemedel och utifrån den statistiken mår människan sämre än förr, berättar han. Trots det är frågan ”hur mår vi egentligen idag?” svår att besvara, menar han.
– Det är komplicerat. 100 år tillbaka och till och med under min uppväxt så led folk utan att prata om det. Psykiatrin brukade få mig att tänka på tvångströjor, liksom. Människor har alltid levt i ångest och lidit. Lider vi mer nu än tidigare? Det är väldigt omdiskuterat. Jag har försökt borra i det men det är svårt att säga om vi mår sämre nu än vad vi gjorde för 20 år sen, till exempel. Vi verkar i alla fall inte må bättre vilket är konstigt med tanke på att vi har fått det så mycket bättre. De flesta skriver under på att det viktigaste anledningen till att vi har ekonomisk tillväxt är för att vi ska må bättre.
Och kanske väcker frågan obehagliga tankar och känslor, förklarar han:
– När vi idag diagnostiserar så mycket och skriver ut så mycket läkemedel så kan folk gå runt och känna att de är sönder eller trasiga. Det har skavt i mig i många år. Det här betyder inte att man inte ska behandla sådana tillstånd för det ska man verkligen. Ångest, depression, ADHD kan innebära ett helvete och allt som kan lindra det lidandet är bra. Det vill jag vara tydlig med. Men det har också sina biverkningar i att man går runt och känner sig sönder. Du är inte alls sönder och du funkar som du ska. Vi är inte utvecklade för att må bra, vi är utvecklade för att överleva och reproducera oss. Välmående är bara ett verktyg i den evolutionära verktygslådan som vill putta oss mot olika beteenden.
Ta lycka med en nypa salt
Trots det finns det sätt att må bättre, menar Anders Hansen.
– En del tycks säga att vi är dömda att må skit och att det bara så vi är utvecklade och jag köper inte riktigt det. Jag har mött många som prioriterat sömn, motion och har taggat ner på stress och alkohol. För dom har allt förändrats något enormt och dom mår bättre.
Hur gör man för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att må så bra som möjligt?
– Om jag skulle ge ett råd så är det att lära sig mer om det här. När man vet om ur ens psyke och hjärna funkar så kommer man börja prioritera annat, såsom motion till exempel. Det förebygger depressioner och skyddar oss mot ångest. Motionens viktigaste roll är just förebyggande så man inte ska hamna där. När man väl går in i de perioderna så är det tungt. Då är det särskilt viktigt att motionera, att prioritera sin sömn, ses i verkligheten och hålla nere sin stress. Det låter så enkelt när jag säger det men det är så förbannat svårt i praktiken.
– Jag tror det viktigaste man kan göra för att bli lycklig är att strunta i allt vad lycka heter. Man ska ta det med en rejäl nypa salt. Och varför ska man det? För att människor inte är utvecklade för att må bra hela tiden. Lustupplevelser ska vara kortvariga, annars skulle de inte motivera oss. Att gå runt och tro att man ska må bra hela tiden är fullständigt omöjligt att uppnå men vi luras till att tro det av reklam och bilder som produceras av ”harmoniska” människor på sociala medier. Vi jämför hela tiden vårt inre mot andras yttre, vilket är helt orealistiskt. Och följden av det blir att vi tror att vi är trasiga när det i själva verket är exakt så här vi funkar.
Följer du alltid dina egna råd?
– Jag är väldigt noggrann med min motion, min sömn och försöker prioritera så jag inte upplever för mycket stress. Men allt det här är svårt och jag trillar dit som alla andra. Man måste påminna sig om dom här sakerna hela tiden. Vi människor är lata av naturen. Det är så vi är byggda. Vi fungerar bättre tankemässigt och vi mår bättre om vi motionerar. Men vi är lata av naturen och vi är utvecklade för att inte bränna någon energi. Det gäller ju såklart mig också. Jag kan älta det här hela tiden men ändå så kan jag hamna i soffan.
I oktober kommer du till Luleå för att bjuda på två föreläsningstillfällen av din föreläsning
”Depphjärnan” under Veckan för psykisk hälsa. Vad kommer du bjuda på under dina föreläsningar?
– Jag kommer i princip prata om det jag tar upp i boken ”Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra”. Några revolutionerande nya mirakelmetoder kommer det inte bli men det kommer bli ett sätt att försöka förstå sig själv, sitt psyke och varför man gör som man gör. Och bidrar föreläsningen till att en person förstår sig själv lite bättre så har jag gjort mitt.
– Jag kommer prata om depression, ångest och vad man kan göra för att undvika det. Även hur vi påverkas av motion och av att undvika ensamhet. Vi har en nuvarande bild i västvärlden av att, inom citationstecken, ”lycka” som är ganska toxisk. Vi jämför oss mot ett ideal som är ouppnåeligt. Vi funkar inte så.
Den 12e oktober kommer Anders Hansen till Kulturens hus – bok din kostnadsfria biljett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.till föreläsningen här.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Har du fler frågor om psykisk hälsa och ohälsa? Efter föreläsningarna får du möjlighet att ställa dem till Anders under en kort frågestund!