Ängar för biologisk mångfald –vad växer i gräsmattan?

Det undersöker Luleå kommun för att se om det finns gräsmattor som kan skötas som ängar i framtiden. Ängsmarkerna blir allt färre och för att öka den biologiska mångfalden behöver vi i städerna ta vara på de gräsytor som kan omvandlas till äng utifrån förutsättningar och plats. I år är det i Råneå, Bergnäset och Porsön som gräsytor tillåts växa upp för att kunna inventeras.

Inventering av gräsmark – gräsmatta blir äng

Den kortklippta gräsmattan är väldigt kal på liv och biologisk mångfald. Därför vill Luleå kommun inte ha den där det inte är motiverat. Under några somrar kommer en inventering av ett stort antal gräsytor att ske för att se om det finns möjlighet att lägga om skötseln på dessa till äng.

För att kunna inventera måste gräsytorna tillåtas att växa och de ytor som ska inventeras klipps först på sensommaren.

Det som inventeras är floran där man tittar på hur många arter det finns av typiska ängsblommor, det vill säga växter som är slåttergynnade. Det kan vara till exempel prästkrage, blåklocka, kattfot med mera. Där det finns en rik flora finns också en rik mångfald av andra arter. Så dessa arter fungerar som så kallade signalarter som ”signalerar” att det är en fin miljö.

Sofia Hagsand står med sin hund på en uppvuxen gräsmatta inför inventeringen.

 – Där det finns en rik flora finns det också en rik mångfald av andra arter. Något som ökar den biologiska mångfalden, säger Sofia Hagsand, Hagens Naturvård, som gör en ängsinventering åt Luleå kommun.

Sällsynta arter upptäckta

Förra sommaren påbörjade Luleå kommun en inventering av ängsväxter genom att låta tidigare klippta gräsytor växa upp på Hertsön, Björkskatan och i Centrum. Under inventeringen hittades väldigt fina miljöer med rik artmångfald. Extra roligt var det att en växtplats för den sällsynta ängsgentianan hittades men även topp-, höst- och månlåsbräken samt orkidéerna korallrot och fläcknycklar.

Bild på Ångsgentiana vid en vägkant- källa Artfakta SLU

Ängsgentiana var en av de sällsynta växter som hittades under inventeringen 2022

En del ytor kan få förbli äng andra klipps

När inventeringen är klar kommer resultaten att utvärderas. Förra årets inventering visade att hela 14,5 procent av den inventerade ytan hade gott om ängsväxter. Bedömningen är att fyrtio procent av ytan har en potential för att utveckla en ängsflora om de sköts på rätt sätt. De här grönytorna är ofta anlagda på gammal odlingsmark.

De ytor som har förutsättningar, och passar för att skötas som äng, kommer därefter att läggas om till ängsmark. Det innebär att de kommer att klippas en gång per år för att på bästa sätt utvecklas till ängsmark.

Vår förhoppning är att kunna fortsätta projektet under kommande år tills vi har gått igenom alla stadsdelar.

 

Den biologiska mångfalden ökar med fler ängar

Det finns många olika insekter som pollinerar blommor. De vanligaste man tänker på är nog

tambin och vildbin (där humlor ingår), blomflugor, dag- och nattfjärilar. I Norrbotten har vi färre arter än i södra Sverige så här är det ännu viktigare att vi kan gynna dessa så att de inte försvinner och utarmar den biologiska mångfalden ytterligare.

För pollinatörerna är det viktigare att det finns naturtyper som uppstått, utvecklats eller gynnats av människans nyttjande av landskapet, exempelvis öppna ytor (åkrar och betesmark) eller stenrösen. Olika pollinatörer är specialiserade på olika växter och

därför behövs det många olika blommande växter. Det är också viktigt att det finns blommor över så stor del av växtsäsongen som möjligt, så att det inte bara finns en art som blommar och sedan finns ingen mat att tillgå.

Ogräs har ett dåligt rykte. Men de växer av en anledning och bidrar till mångfalden. Försök tänka att ogräs faktiskt kan vara det bästa som hänt din jordmån. Djur älskar ogräs och det gör jorden också. Titta närmare på dem – de är ofta väldigt vackra.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Pixabay, Anita Sundberg, Artfakta

Logotyp