Årets företagarstipendiat: Per Andersson Skogsmaskiner AB

Luleå kommuns företagarstipendium på 15 000 kronor går i år till Per Andersson Skogsmaskiner AB i Råneå. Ett företag inom skogsavverkning och skogsvård. Utmärkelsen delades ut i samband med kommunstyrelsens sammanträde den 13 mars. På plats för att ta emot utnämningen var en stolt och glad företagare, Per Andersson själv.

Motiveringen lyder enligt följande:

”Per Andersson Skogsmaskiner AB är ett framgångsrikt företag i Råneå. Som företagare bidrar Per Andersson till sin bygd både som arbetsgivare och genom sitt lokala engagemang. Det krävs en bukett av förmågor för att framgångsrikt verka i samma bransch i mer än fyra decennier."

Läs mer om Per Andersson Skogsmaskiner AB Länk till annan webbplats.

Per Andersson Skogsmaskiner AB har utsetts till årets företagarstipendiat. Här är Per Andersson själv tillsammans med Luleås kommunalråd Carina Sammeli i samband med att kommunstyrelsen klubbade beslutet.

Per Andersson har varit egenföretagare i 43 år. Verksamheten som omfattar skogsavverkning och skogsvård har idag omkring 15 anställda. Uppdragen finns längs hela Luleå älvdal, från fjäll till skärgård.

Han säger själv att han gärna håller låg profil och vill verka utan att synas. Men i dag fick Per Andersson synas och ta emot kommunstyrelsens hyllningar i samband med offentliggörandet av utmärkelsen Årets företagarstipendiat.

Det var en märkbart glad Per Andersson som kommenterade utmärkelsen:

– Jag är stolt över att ha lyckats i en tuff bransch och över att få ett sånt här pris.

Om företagarstipendiet

Företagarstipendiet på 15 000 kronor har delats ut av Luleå kommun sedan 1983. Priset delas ut i samband med Luleå Business Awards som i år hålls den 2 juni.

Stipendiets syfte är att synliggöra företagare som är goda förebilder för företagare och samhället i övrigt, samt bidrar till förverkligandet av Vision 2040.

Kriterier:

Kommunstaben föreslår varje år två till fyra företag som kan vara aktuella. Utifrån dessa förslag utser kommunstyrelsen en stipendiekandidat.

Företagaren ska äga eller vara delägare i företaget och ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Företaget ska vara lokaliserat i Luleå kommun eller ha sitt huvudkontor i kommunen. Företagaren ska bidra till ett gott företagsklimat och/eller en bred och växande arbetsmarknad.

Tidigare stipendiater:

2022 Britta-Karin Jakobsson, Bondgården Bälinge
2020 Johan Lundberg, ägare Ozoneair AB
2019 Johanna Grimståhl (VD), Therése Brun, Victor Åström och Thomas Andersson, Meramedia
2018 Johan Arvidsson, Richard Arvidsson, Arvidsons Takstolar
2017 Helene Lindberg, Lindbergs Konst & Ram
2016 Johan Björklund, Göran Widén, Brändö Konferens, turismanläggning
2015 Mikael Brodin, Christoffer Demby, Tony Österholm, Ljudbang
2014 Josefin Nordmark, Nordmark & Nordmark arkitekter
2013 Viktor Boman, Klöverbergsgården
2012 Bo Enström, Friends by BO:s
2011 Åsa Wallin, Fårfarmare Ale
2010 Katarina Grönlund, Grönlundsorgelbyggeri

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Frank Rizo

Logotyp