Årets #viresergrönt avgjord – vinnaren är...

Av de sex arbetsplatserna som deltog i årets arbetsplatstävling #viresergrönt, en tävling i hållbart resande, var det irländska företaget John Sisk & Son som tog hem årets förstaplats.

– Alla arbetsplatser som deltagit i år har jobbat på fantastiskt bra! I pandemitider är det inte lätt att jobba med den här typen av frågor men trots det har de hittat vägar fram och påverkat de delar som faktiskt går att påverka, säger Helena Lindvall, projektledare för L till Å – Hållbart resande i Luleå.

#viresergrönt är en del av projektet L till Å – Hållbart resande i Luleå där man tagit hjälp av Luleås arbetsplatser att uppmuntra sina medarbetare att resa mer hållbart, både till och från jobbet men också i tjänsten. De arbetsplatser som anmält sig till tävlingen har under tävlingsåret samlat poäng genom att uppfylla vissa kriterier kopplat till hållbart resande och når på så vis olika nivåer; brons, silver eller guld. I slutet av tävlingsåret utses den arbetsplats som tagit flest poäng till årets vinnare - i år var det alltså det irländska företaget, John Sisk & Son, som tog flest poäng i tävlingen.

Vinnarna i tävlingen #viresergrönt är personalen vid John Sick & Son, priset var en elcykel till arbetsplatsen.

– Det känns jätteroligt att våra ansträngningar har gett resultat. Vi hade en bra grund att stå på med ett stort fokus på hållbart resande sedan tidigare men under tävlingens gång har vi kunnat vidareutveckla det. Vi hade till exempel cyklar men nu har vi även investerat i elcyklar och till vår cykelparkering har vi byggt till ett väderskydd, säger Magda Ljunggren, Enivironmental and Sustainability Manager hos John Sisk & Son (bild).

– Det är ofta de små sakerna som kan göra stor skillnad, något så enkelt som om det finns en cykelpump på arbetsplatsen kan i vissa fall vara avgörande för om någon väljer att resa hållbart till och från jobbet. I och med att vi är ett irländskt företag så har vi delat en del av våra insatser med våra medarbetare där, de har blivit inspirerade och har också reflekterat över hur mycket man kan åstadkomma med relativt små medel, säger Magda Ljunggren.

Bonuspris delas ut

Varje år tilldelas dessutom en arbetsplats som utmärkt sig lite extra ett bonuspris som i år gick till socialförvaltningen, Rehab. Arbetsplatsen deltog i förra årets tävling men har i år gjort stora framsteg och tagit betydligt fler poäng som resulterade i en andraplats.

– Vi har varit fler som arbetat med #viresergrönt det här året och genom kontinuerliga möten med våra chefer har vi kunnat lyfta frågorna på ett annat sätt. Vi har bland annat köpt in cyklar, pumpar, hjälmar och ordnat tipspromenader men än är vi inte klara, det finns mycket kvar att göra, säger Cecilia Hägg, arbetsterapeut inom Socialförvaltningen, Rehab.

– Den här typen av utmaningar gör att man lyfter frågor som kanske annars inte hade prioriterats i samma utsträckning, till exempel hur man tar sig till och från jobbet. Där är vi nog många som har fått oss en tankeställare under tävlingens gång, avslutar Cecilia Hägg.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Gustafsson

Foto: Helena Lindvall

Logotyp