Så har vi använt pengarna under 2020
605 miljoner kronor investerade kommunen i exempelvis en ny räddningsstation, en ny förskola, nya vatten- och avloppsledningar samt ny LED-belysning efter vägarna.
Luleå kommun är mitt inne i ett arbete att ställa om och anpassa verksamheterna för att klara av en snar framtid med mindre resurser. En framtid där kommunen växer, minskar sin klimatpåverkan och levererar välfärd och service i nationell framkant.
Låter som ett omöjligt uppdrag? Det är inte lätt, men fullt möjligt. Vårt Luleå visar hur kommunen använder Luleåbornas skattepengar i omställningsarbetet.
605 miljoner kronor investerade kommunen i exempelvis en ny räddningsstation, en ny förskola, nya vatten- och avloppsledningar samt ny LED-belysning efter vägarna.
Luleå växte med 444 nya invånare, vilket ger ökade skatteintäkter.
Resultat på 355 miljoner kronor (varav 147 miljoner kronor var tillfälliga tillskott från staten). Coronapandemin har präglat alla verksamheter och kommer även göra det framöver med bland annat ökat arbetslöshet och psykiskt ohälsa.
Det starka resultatet från 2020 ger oss utrymme att ställa om och anpassa verksamheterna.
Varför behövs det? Det är demografiska utmaningar (allt fler äldre, men mindre i arbetsför ålder). Luleå behöver minska sitt klimatavtryck. Luleåborna ska vara nöjda med kommunens service, skola, vård och omsorg.
När vi ser över inköpsprocessen (Luleå kommun köper årligen in varor för 1,5 miljarder kronor). Genom att samordna upphandlingar för varor och entreprenader ännu bättre beräknas vi kunna spara ungefär 40–50 miljoner kronor per år.
Genom att hemtjänsten använder digitala nycklar som går att programmera istället för fysiska nycklar får vi en tryggare och säkrare hantering. Om någon brukare larmar kan personalen snabbt vara framme utan att behöva hämta nyckeln först.
Livsmedel till alla skolkök beställs digitalt. 95 procent av alla ca 27 000 fakturor per år kontrolleras automatiskt. Det blir mindre krångel, kockarna kan ägna mer tid till att laga mat.
Kommunen har intäkter av skatter och statsbidrag på ungefär fem miljarder kronor. För att även i fortsättningen har råd med att bygga nytt och underhålla befintlig infrastruktur utan att beöasta kommande generationer med höga skulder behöver resultatet ligga på minst 100 miljoner kronor plus per år.
För att nå dit ska nästan hela kommunen effektivisera med en procent, med undantag för räddningstjänst, skolan (ska effektivisera 7 mkr under perioden) och stadsbyggnadsförvaltningen (ska sänka kostnader med en 1 mkr årligen).
Vi planerar att investera för sammanlagt 1,3 miljarder kronor under de kommande tre åren. Utöver det 837 miljoner kronor för fortsatt utbyggt vatten och avlopp. Det betyder att vi behöver låna ca 500 miljoner kronor under 2022–2024.
För att öka intäkterna planerar kommunen för nya arbetsplatser och att växa med minst 400 nya Luleåbor årligen. Det ger nya impulser till utveckling och ökade skatteintäkter.
Klimatavtrycket då? Ja, vi är redan på väg! Utsläppen från de kommunanställdas resor i tjänsten minskar. Fler digitala möten, bättre resplanering, fler tjänstecyklar, gas- och elbilar är på gång. Vi fortsätter att servera fler vegetariska måltider och minska matsvinnet samt byta till LED-belysning. Vi kommer att spara energi till kommunens lokaler.
Nu måste alla hjälpas åt, ensam är inte längre stark. Cykla, promenera, åk buss, återanvänd, handla lokalt och ta hand om varandra. Alla insatser ger effekt och bidrar.
Luleå kommuns arbete för ett attraktivt, hållbart Luleå
DELA VIA SOCIALA MEDIER
Text: Katja Güth Laitila
Illustrationer: Joakim Höggren
RELATERADE ARTIKLAR