Barns rättigheter fyller 100 år – Det gör Luleå kommun

Barns första rättigheter fyller 100 år och i Sverige har barnkonventionen varit lag i snart fem år. Luleå kommun arbetar med barns rättigheter dels inom skola, socialtjänst, kultur, fritid och samhällsplanering, och dels med utbildning, barnsyn, kultur och struktur för att stärka barns rättigheter i Luleå kommun. Kommunen samverkar också med andra aktörer inom barnrättsområdet.

"Deklarationen om barns rättigheter" skrevs av Eglantyne Jebb, Rädda Barnens grundare, och erbjuder fem grundläggande punkter beträffande barns rättigheter. Internationella Rädda Barnen antog deklarationen och arbetade för att få Nationernas Förbund, NF, att anta den, vilket skedde i Genève den 26 september 1924. Källa: Unicef.

Konventionen om barns rättigheter, även kallad barnkonventionen, antogs av FN 1989. Sverige undertecknade den 1990 som ett av de första länderna i världen.

1 januari 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige.

BRIS arbetar för att stötta barn genom bland annat BRIS stödlinje och genom att ha direktstöd till barn på de platser där de finns. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

Rädda Barnen startade i efterkrigstidens England och är i dag världens största barnrättsorganisation. Källa: Rädda Barnen. Rädda Barnen finns sedan länge etablerade i Luleå.

Åsa Koski, barnrättsstrateg i Luleå kommun, och Maja Alasalmi, kulturstrateg barn och unga, Region Norrbotten, på Norrbottens Barnrättsdag.

Barns första rättigheter fyller 100 år i år och den 20 november är Internationella barndagen, en dag instiftad av FN då barns rättigheter och behov får särskilt fokus och arrangemang för barn anordnas av barnrättsorganisationer. Socialstyrelsen erbjuder ett gratis webinarium om barn och ungas livsvillkor och i Luleå kommer gymnasiebiblioteket ha en utställning. Luleå kommun släpper också ett digitalt trygghetsverktyg som är en webbapplikation där man enkelt kan markera trygga och otrygga platser.

– Informationen vi får in från trygghetsverktyget kan leda till olika insatser för att öka tryggheten som exempelvis sanering av klotter och ökad belysning, säger Marcus Junkka Bideke, kommunens brottsförebyggande samordnare.

Kommunen gör återkommande en trygghetsundersökning som visar att Norrbotten och Luleå är relativt trygga platser att växa upp på.

– Senaste undersökningen bland unga i åk 8 och år 2 på gymnasiet, den sk. LUPP-undersökningen, visar att unga i Luleå också i stor utsträckning upplever Luleå som en trygg plats, men att det finns vissa utmaningar som vi behöver jobba vidare med, säger Andreas Jönsson, demokratistrateg i kommunen.

– Därför är det viktigt att vi samlas och lyfter frågan om hur ett tryggt samhälle skapas och bibehålls. Det börjar med barnen. Barn är 20 procent av nuet och 100 procent av framtiden. Att barn får växa upp under trygga förhållanden i en trygg stad är viktigt för barnen här och nu, men även för att de ska utvecklas till trygga vuxna, säger Åsa Koski, barnrättsstrateg i Luleå kommun.

Åsa Koski leder kommunens barnrättsgrupp och jobbar med att stötta förvaltningar och projekt med barnrättsperspektivet samt att driva barnrättsfrågan i organisationen. Hon menar att samverkan och samarbeten är viktiga för kommunens arbete. Norrbottens barnrättsdag som gick av stapeln den 17 oktober är ett exempel på ett gemensamt arbete för barns rättigheter. På årets barnrättsdag, som hade temat "barns rätt till en trygg uppväxt", deltog allt ifrån Juno Blom, Sveriges barnombudsman, till Magnus Jägerskog, generalsekreterare för BRIS. Fredrik Hansson, vice ordförande för kommunstyrelsen och ordförande i nätverket Healthy cities, lyfte folkhälsans roll i ett tryggt samhälle och kopplade ihop barns rättigheter, brottsförebyggande arbete och folkhälsoarbete för att barn ska ha en trygg uppväxt och goda levnadsförhållanden. BRIS Magnus Jägerskog lyfte inte bara samverkan utan även samordning mellan samhällets aktörer och pratade om skolsegregationens roll i ett otryggt samhälle, driven av bostadssegregationen. Han tycker man ska se insatser för barn som en investering och inte en kostnad, samt att det är viktigt att tänka långsiktigt.

BRIS kommer till Luleå

Att organisationen BRIS var med på Norrbottens barnrättsdag var ingen slump. De ska etablera sig i Luleå under 2025.

– Det här är mycket roligt med tanke på att vi i Luleå och Norrbotten har få organisationer här på plats som jobbar för barns rättigheter. BRIS har bara kontor i fem städer så vi blir den sjätte. Det här är jättebra för barn i Luleå och Norrbotten. Det stärker också barnrättsfrågan och gynnar diversifieringen på arbetsmarknaden. När vi växer som kommun och län vill vi även få hit företag och organisationer i olika storlekar som jobbar med mjuka värden, inte bara stora industrier, säger Åsa Koski.

Norrbottens Barnrättsdag är ett exempel på ett sektoröverskridande arbete där kommun, stat, region och civilsamhälle jobbar tillsammans. Arrangörer var Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbotten, Rädda Barnen, Rättighetscentrum Norrbotten och Luleå kommun.

Läs mer om BRIS.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

20 november 2024

Logotyp