Var känner du dig otrygg? Nu kan du bidra till ett tryggare Luleå

Luleå kommun lanserar nu ett nytt digitalt verktyg, Trygg i Luleå, som ska ge Luleborna möjlighet att anonymt rapportera sina upplevelser av trygghet och otrygghet i kommunen. Målet är att skapa en ännu mer detaljerad bild av tryggheten i kommunen och använda invånarnas synpunkter för att förebygga brott och otrygghet. ”Vi är en trygg kommun och det vill vi fortsätta vara även i framtiden” säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd på Luleå kommun.

En person håller i en mobiltelefon. Personen befinner sig på Smedjegatans busstation. På mobilskärmen syns verktyget "Trygg i Luleå".

Med hjälp av verktyget "Trygg i Luleå" kan du ange var, när och vad som får dig att känna dig trygg eller otrygg.

Enligt den trygghetsmätning som utfördes under 2023 så är Luleå en av Sveriges tryggaste kommuner. Bland annat har invånarnas upplevda utsatthet för våld reducerats sedan 2019 och de främst upplevda problemen som kommuninvånarna lyfter fram är hastighetsöverträdelser, buskörning och missbruksproblematik. Nu vill kommunen att Luleborna bidrar till en ännu tydligare bild av hur de upplever sin hemort.

”Trygg i Luleå” heter det digitala trygghetsverktyget som ska tillåta Luleborna att anonymt bidra med sina upplevelser. På websidan kan alla som vill fylla i var, när och varför man känner sig trygg eller otrygg. Marcus Junkka Bideke är samordnare för Luleå kommuns brottsförebyggande arbete och har jobbat för att ta fram verktyget:

– Det är jättespännande att vi nu kan ta nästa steg i vårt brottsförebyggande arbete tillsammans med våra invånare. Kommunen är i en utvecklingsresa och vi ser att verktyget kommer vara ett bra stöd i den samhällsomställning vi är inne i, säger Marcus.

Men verktyget ska däremot inte ersätta varken SOS Alarm eller polisanmälningar, säger Marcus:

– Händer något där du eller någon annan behöver hjälp så ska man självklart först och främst ringa 112 och polisanmäla om det är aktuellt. Det kan man inte göra via Trygg i Luleå.

Och kort inpå att svaret mottagits ska det omhändertas, förklarar han:

– Svaren gås igenom varje vecka och är ett värdefullt komplement till exempelvis polisrapporter, felanmälningar och våra egna verksamheter. Ambitionen är att det ska leda till att vi kan styra våra resurser mer målinriktat för att motverka otrygghet och fånga upp invånarnas behov tidigare.

 

En person håller i en mobil. På skärmen syns en karta över en del av Luleå.

Genom att använda kartan kan du ange var du känt dig trygg eller otrygg.

 

Det kan bland annat handla om insatser så som sanering av klotter och skadegörelse, utökad polis- och fältarverksamhet och borttagning av buskage som skapar otrygga miljöer. Fredrik Hansson (S), kommunalråd på Luleå kommun, menar att det är viktigt att Luleåborna får känna att deras synpunkter kan göra skillnad:

– Vi vill gärna att Luleåborna ska känna sig delaktiga i att göra Luleå kommun till en tryggare plats. Med hjälp av verktyget och informationen vi får in kan vi göra insatser där det behövs.

Resultatet ska inte bara omhändertas av kommunen. Det kommer även delas med andra samhällsaktörer där Polisen, Lulebo, skolan och fritidsgårdarna är några av dem som får en utökad bild av Luleå.

– Vi har en god samverkan med Polis och andra aktörer som jobbar för ökad trygghet i kommunen. Nu hoppas vi att även Luleåborna vill bidra med deras upplevelser och kunskap som vi annars inte möter på daglig basis, säger Fredrik Hansson.

Han fortsätter:

– Vi är en trygg kommun och det vill vi fortsätta vara även i framtiden. Även de trygga platserna är viktiga att se, lära oss mer om varför man upplever just dessa som så trygga och få guidning i hur vi kan skapa ännu fler av dem.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Josefin Högström

Logotyp