Enligt den trygghetsmätning som utfördes under 2023 så är Luleå en av Sveriges tryggaste kommuner. Bland annat har invånarnas upplevda utsatthet för våld reducerats sedan 2019 och de främst upplevda problemen som kommuninvånarna lyfter fram är hastighetsöverträdelser, buskörning och missbruksproblematik. Nu vill kommunen att Luleborna bidrar till en ännu tydligare bild av hur de upplever sin hemort.
”Trygg i Luleå” heter det digitala trygghetsverktyget som ska tillåta Luleborna att anonymt bidra med sina upplevelser. På websidan kan alla som vill fylla i var, när och varför man känner sig trygg eller otrygg. Marcus Junkka Bideke är samordnare för Luleå kommuns brottsförebyggande arbete och har jobbat för att ta fram verktyget:
– Det är jättespännande att vi nu kan ta nästa steg i vårt brottsförebyggande arbete tillsammans med våra invånare. Kommunen är i en utvecklingsresa och vi ser att verktyget kommer vara ett bra stöd i den samhällsomställning vi är inne i, säger Marcus.
Men verktyget ska däremot inte ersätta varken SOS Alarm eller polisanmälningar, säger Marcus:
– Händer något där du eller någon annan behöver hjälp så ska man självklart först och främst ringa 112 och polisanmäla om det är aktuellt. Det kan man inte göra via Trygg i Luleå.
Och kort inpå att svaret mottagits ska det omhändertas, förklarar han:
– Svaren gås igenom varje vecka och är ett värdefullt komplement till exempelvis polisrapporter, felanmälningar och våra egna verksamheter. Ambitionen är att det ska leda till att vi kan styra våra resurser mer målinriktat för att motverka otrygghet och fånga upp invånarnas behov tidigare.