Basketspelaren om jobbet på boendestöd: ”Jag trivs som bäst när jag får arbeta med människor”

I snart ett år har Samir Ali jobbat på boendestöd för Luleå kommun, ett arbete han trivs väldigt bra med. Arbetet förser honom också med möjligheten att både arbeta och spela basket på elitnivå, vilket han gjorde under hela basketsäsongen.

Jag tycker det är ett jätteviktigt och roligt jobb. En dag är aldrig den andra lik, det är ett väldigt varierande arbete, säger han.

Om du har en psykisk funktionsnedsättning kan boendestöd ge dig stöd och hjälp i vardagen. Boendestöd arbetar utifrån dina förutsättningar och behov. Målet är att din självständighet ska öka. Personalen är utbildad i metoderna Ett självständigt liv (ESL), Lågaffektivt bemötande och MI. Boendestöds bemötande bygger på respekt för allas lika värde och ett värdigt liv i välbefinnande. Verksamheten är HBTQI-certifierad.

Det är runt 30 personer som arbetar på boendestöd som har ungefär 200 brukare. ”Vi är som ett stort team. Boendestöd är uppdelat i två delar norra och södra”, säger Samir Ali.

Samir Ali framför Stadshuset i Luleå

I snart ett år har Samir Ali jobbat på boendestöd för Luleå kommun, ett arbete han trivs väldigt bra med.

Samir Ali började sin karriär på Luleå kommun som handledare för ensamkommande barn. Ett arbete han ser tillbaka på med glädje:

Jag jobbade med ensamkommande flyktingar i sex år. Det var ett väldigt lärorikt och fint jobb. Dessutom är det roligt att se att många av de jag var handledare för nu jobbar på hemtjänsten eller äldreboende. Det är fint att se att de har kommit in i det svenska samhället, fått jobb och gått i skolan och lärt sig svenska, att de har blivit självständiga, säger han.

Varierande arbeta

När boende för ensamkommande barn stängde var det naturligt för Samir Ali att söka sig till Boendestöd:

Jag trivs bäst när jag får arbeta med människor och Boendestöd är ett väldigt varierande och betydelsefullt jobb. Jag får träffa många olika typer av människor och vi har brukare i olika åldrar, allt från arton år till 70 års ålder. Vi har inte bara äldre brukare, utan väldigt många yngre också. På boendestöd stöttar vi brukarna i vardagen och gör sakerna tillsammans med dem. Det kan vara allt ifrån att motivera dem till att komma igång med olika saker så som att städa eller gå ut på en promenad. Vi kanske ringer och påminner om medicin eller att de ska påbörja middagen. Vårt mål är att brukarna ska bli så självständiga som möjligt och vi motiverar, stöttar och hjälper dem att nå dit.

Ingen dag är den andra lik och brukarens behov är i fokus under besöken. Insatserna kan vara allt ifrån en sms-påminnelse till ett fysiskt besök.

Vi utgår från brukarnas behov. Vissa kanske bara behöver att vi ringer på kvällen och påminner om medicinen, medan andra kanske behöver tre fysiska besök dagligen för att göra olika saker. Vi har brukare som är över 70 år, som är i en övergångsfas mellan boendestöd och hemtjänst. De är fortfarande väldigt friska och pigga, men kanske behöver hjälp med att gå ner med soporna och ta promenader. Då kanske det inte är hemtjänsten utan då är det vi som kommer och stöttar, berättar Samir Ali.

Brukarna får alltid veta vem som kommer och när i förväg och besöken kan se olika ut dag från dag.

Varje vecka skickas det ett schema med vem som kommer och när, men vi skickar ändå ett sms dagen vi kommer för det kan vara skönt för dem att veta vem som kommer och vilken tid. Under besöken kan vi ta en promenad med brukarna så de får komma ut och vi kan prata om hur de mår, ett annat besök kanske är ett städbesök där vi motiverar brukaren att komma igång med städningen, eller att tvätta. Besöken är olika långa, vissa besök kan vara en timme, medan andra bara är en tillsyn där vi kollar att allt är bra eller att de tagit medicinen. Det kanske inte låter som en stor grej, men det är jätteviktigt. Man måste ha fingertoppskänsla, vissa dagar är brukaren kanske nedstämd och då kan de behöva andra typer av stöttning. Vi är där för deras skull, och vi gör så gott vi kan för att de ska känna sig sedda och få stöttning med det de behöver, säger han.

Betydelsefullt arbete

Samir Ali tycker att arbetet på boendestöd är betydelsefullt och givande. Det bästa med arbetet är när han ser att brukarna utvecklas och blir mer självständiga.

Något jag tycker extra bra om på jobb är när man lämnar ett besök och känner att det har varit ett riktigt bra besök för brukaren. Att man har gett brukarna möjligheten att få gå på en promenad, prata med någon och bli mer självständig. Det absolut roligaste på jobbet är när man ser att brukarna utvecklas och blir mer självständiga och att de kanske inte behöver oss något mer. Det är vårt mål egentligen.

Fortsättningsvis tycker Samir Ali att arbetet på boendestöd är lärorikt.

Det är ett väldigt fint och utvecklande jobb. Det är ett väldigt lärorikt då alla har något med sig i bagaget och man får träffa många olika personligheter. Jag tor det får en att växa och man utvecklas som person när man möter så mycket olika människor. Dessutom tror jag att människor mår bra av att hjälpa andra, man känner att man gör något viktigt med sitt liv, säger han.

HBTQI certifierade

Boendestöd är HBTQI certifierade, vilket betyder att de anställda i denna verksamhet har fått en ökad kunskap om HBTQI, normer samt konsekvenser av normer för hälsa och livsvillkor för HBTQI-personer. Boendestöd arbetar med dessa frågor för att skapa en trygg arbetsmiljö, samt för att skapa ett inkluderande bemötande till brukarna. Ett arbete som genomsyrar boendestöds verksamhet:

Vi diskuterar dessa typer av frågor på vår arbetsplats på våra arbetsplatsmöten som är varannan vecka. Vi har som uppgift att kunna ta upp många olika frågor och vi omvärldsbevakar för att se vad som händer i världen. Detta för att kunna diskutera händelserna i grupp, men även för att kunna diskutera det med brukare. Det händer väldigt mycket runt om i världen just nu och skulle det vara så att våra brukare skulle vilja prata om det, eller har några frågor så kan vi hjälpa dem och stötta dem i dessa frågor.

Möjligheten att kombinera jobb med basket på elitnivå

Under basketsäsongen har Samir Ali haft möjligheten att gå ner i tid på sitt arbete för att kunna fokusera på basketen.

Jag har haft möjligheten att spela basket på elitnivå, samtidigt som jag har arbetat på boendestöd. Jag är väldigt tacksam för den möjligheten och det har fungerat väldigt bra, vilket är jätteroligt. Nu är basketsäsongen slut, men under hösten och vintern har jag spelat samtidigt, säger han.

Samir Ali har aldrig spelat basket med brukarna, men många av dem följer sporten.

Många har koll på hur matcherna har gått och följer våra vårt lag, både live eller i tidningen. Det är roligt att de följer oss, och det är roligt att de kan se mig utanför jobbet också på fritiden när jag är på matcher. Luleå är verkligen en sportstad.

Chans till utbildning och sommarjobb

Samir Ali och hans kollegor har olika bakgrunder och utbildningar.

På boendestöd arbetar både de som är utbildade undersköterskor, de som har annan utbildning och de utan utbildning, det är en mix av kompetenser. Man har möjligheten till utbildning under tiden man arbetar och det finns interna utbildningar man kan söka för att bli utbildad undersköterska.

Under sommaren är det möjligt att arbeta för boendestöd via ett av deras sommarjobb.

Som sommarjobbare får man en bra introduktion till arbetet och man får gå med på ett dag- och eftermiddagspass innan man börjar gå själv. På dessa pass får man åka runt och träffa olika brukare och se hur rutinerna går till. Man hinner inte träffa alla brukare, men behöver man hjälp eller undrar något så finns där alltid någon som kan hjälpa en, säger Samir Ali.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Hansson

Logotyp