Boktips: Pride edition

Pride närmar sig med stormsteg. Varför inte blanda in HBTQ-böcker i sensommarläsningen? Lena Krååk, bibliotekarie och bokslukare på Råneå bibliotek, berättar om några tips inom genren.

Prideveckan pågår under 19–25 augusti och arrangeras av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Evenemanget anordnades för första gången år 2012 och sedan dess har festivalen blivit en årlig folkfest i hjärtat av Luleå.

Läs mer om årets Pride och alla årets aktiviteter på luleapride.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lena Krååk jobbar på Råneå bibliotek.

På många bibliotek i Luleå kommun kan du hitta Regnbågshörnor med böcker med hbtq-perspektiv. Råneå bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av dem och Lena Krååk, bibliotekarie, har några favoriter att delge.

"Himlabrand" av Moa Backe Åstot (2022)

Författaren Moa Backe Åstot är född 1998 och bor i Jokkmokk, är uppvuxen i Malmberget och är renägande same. Hennes första roman Himlabrand kom ut på Rabén & Sjögren våren 2021 och nominerades bland annat till Augustpriset.

Beskrivning

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

Lenas recension:

"En varm kärlekshistoria, finkänsligt gestaltad. Även en engagerad och levande beskrivning av landskapet i norr och renskötararbetet. Riktar sig till ungdomar, men kan läsas av alla åldrar."

 

"Sanning med modifikation" av Sara Lövestam (2015)

Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som författare och föreläsare. Sara Lövestam är språkvetare och utbildad lärare, och har tidigare arbetat som sfi-lärare.

Beskrivning

Det är obehagligt att ens nämna polisen, men Kouplan måste göra det för att få rätt kunder. Han måste ha pengar och han vägrar att diska en enda tallrik till på Azads grill. Julia är borta. Ena sekunden höll hon Pernillas hand, i nästa ögonblick var hon försvunnen. En kvinna med andra erfarenheter skulle ha gått till polisen. För Pernilla är det inte ett alternativ. Kouplans jakt på kidnapparen leder honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Sanning med modifikation är Sara Lövestams femte roman, och den första boken om Kouplans överlevnad.

Lenas recension:

"En spännande berättelse som även rymmer många andra perspektiv: hur är det att vara både hemlös och papperslös och samtidigt brottas med sin identitet, vem man egentligen är och vill vara?"

 

"Call me by your name" av André Aciman (2007)

André Aciman föddes i Alexandria, Egypten och är en New York Times bästsäljande författare och redaktör för The Proust Project. Han undervisar i jämförande litteratur vid Graduate Center vid City University of New York.

Beskrivning

Elios pappa är professor i filosofi och varje sommar bjuder han in en ung forskare till familjens sommarhus vid den italienska rivieran för att bo och arbeta där under sex veckor. Sommarens gäst heter Oliver, en attraktiv och världsvan amerikan i tjugofemårsåldern. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början.

"Call me by your name" är en intensiv berättelse om den första stora förälskelsen, om sexuellt uppvaknande och om att famla i sökandet efter sin identitet. Det är också berättelsen om en het och vibrerande sommar och hur minnena av den för alltid stannar kvar. Filmatiseringen av boken nominerades till en Oscar för bästa film.

Lenas recension:

"En berättelse om hur det känns när två människor känner samma rus samtidigt. En kärlekshistoria att bära med sig länge."

 

"Gå med mig till hörnet" av Anneli Furmark (2020)

Anneli Furmark är serietecknare, illustratör och bildkonstnär. Hon är född i Vallentuna men uppvuxen i Luleå. Anneli Furmark är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har sedan 2002 gett ut ett tiotal serieromaner, många av dem prisbelönta, bland annat med Seriefrämjandets pris Urhunden fyra gånger. Anneli Furmarks arbeten, såväl serier som målningar, handlar ofta om människors relationer till landskapet och platsen och framför allt till varandra. Ofta berättar hon om människor som befinner sig nära stora avgöranden i livet.

Beskrivning

Elise är en bra bit över 50, hon lever i en stabil och ordnad tillvaro, gift med Henrik sedan 25 år, barnen är utflugna. De betraktar sitt äktenskap som lyckligt och lugnt till den dagen Elise träffar Dagmar på en vernissage. Dagmar (som också är gift) och Elise bor långt från varandra, men attraktionen är stark och under en oroväckande varm och torr sommar inleder de en relation som delvis på grund av avståndet mycket liknar en tonårsförälskelse, med allt vad den innebär av sms, låtlistor och chatsamtal. De säger att de är som Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys. Sen tar allt en oväntad vändning, åtminstone oväntad för Elise.

"Gå med mig till hörnet" är en serieroman om en oväntad förälskelse vid en tidpunkt i livet då de inblandade hade trott att lugnet skulle infinna sig.

Lenas recension:

"En serietecknare som är väldigt bra på att skildra både familjerelationer och spirande romantik."


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Josefin Högström

Logotyp