Byggmaterial för återbruk

Inom bara några dagar kommer byggnaden ”Logementet” vid Lulsundet att vara ett minne blott. Nu återstår bara ett stålskelett av lokalerna där Luleå kommun haft sina verksamheter. Mycket bråte är bortforslat till deponi men en hel del av inventarierna har tagits om hand. – Vi har samlat ihop byggmaterial för återbruk som ställs ut till försäljning onsdag och torsdag, 22–23 maj, säger byggprojektledare John Sandström.

Det är i gamla brandstationen i centrum som försäljningen sker. Lokalen bemannas onsdag och torsdag mellan 11.00 – 19.00 och i hallen kan besökarna fynda begagnade inventarier som till exempel glaskassetter för den som är sugen på att bygga eget växthus.

Rolf Blomberg kör in ett lass med begagnade tvättställ till garagen vid gamla brandstationen. Onsdag och torsdag 22- 23 maj säljs grejerna ut för återbruk.

Rolf Blomberg som är med och lastar in materialet i de övergivna garagen kämpar med att ställa upp WC-stolar och handfat.

– Här är en salig blandning av allt möjligt säger han och visa med armen runt om i hallen där det bland annat står lekutrustningar, pappershandukshållare, radiatorer och rejäla treglasfönster.

Både Rolf och John som arbetar på infrastruktur- och serviceförvaltningen vid Luleå kommun tycker det känns helt rätt att tillvarata material från projekt som byggs om eller rivs och att grejerna får en chans till att återbrukas i andra sammanhang.

John Sandström som varit projektledare för rivningen av Logementet vid Kronan såg till att mycket av byggmaterialet kunde sparas för återbruk. Här skriver han priserna för markisolering som blivit över och som kan användas vidare av någon annan.

– Dessutom håller vi humana priser och erbjuder betalning via Swish, säger John Sandström.

Pengarna som kommer in via försäljningen återgår in i verksamheterna på förvaltningen.

De nybyggda husen på Kronan skymtar igenom stålskelettet som är kvar av gamla Logementet. Här ska sista delen av Krondalsvägen, sträckan från Lottagatan ned till Lulsundsrondellen dras. På platsen skapas även utrymme för nya flerbostadshus och radhus i suterräng längs sidan mot Lulsundsberget.

FAKTA

  • Pop-Up butik i gamla brandstationen onsdag och torsdag 22-23 maj klockan 11.00 - 19.00
  • Betalning av varor via swish - pengarna återförs i verksamheterna
  • Återburk av material från kommunens gamla lokaler på Logementet
  • Läs mer om rivningen av Logementet som startade i december 2023

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp