Hela regionen har ett underskott av arbetskraft inom många branscher; kommunala, regionala likväl som privata. Arbetslösheten är låg såväl i Luleå som i Norrbotten. Bland utrikesfödda är arbetslösheten fortfarande högre med en tröskel att ta sig in på arbetsmarknaden, då ofta på grund av språket. Mångfalden på arbetsplatserna har ökat, men den behöver bli än mer representativ för samhället i stort.
Luleå kommun har tagit emot och bosatt relativt högutbildade människor från Ukraina som vill ha arbete och möjlighet till egenförsörjning.
– För en individ från ett annat land kan det vara svårt att förstå arbetsmarknaden i Sverige och att hitta jobb på egen hand. Samtidigt kan arbetsgivare behöva stöd i att bredda sin rekrytering för att hitta och anställa dessa individer, säger Monica Barck Flygare som är projektledare för Care For U Norr.
Fokus både på individer och arbetsgivare
Projektet består av olika steg kopplat till individerna såsom kartläggning av kompetens, matchning, cv-skrivning, kontakt med arbetsgivare, deltagande i fritidsaktiviteter, arbetsmarknadsinformation och dylikt, samt deltagande i minimässor och evenemang. Projektet omfattar även olika steg kopplat till arbetsgivare som till exempel större mässor, breddad rekrytering, stöd vid anställning, med mera. Med projektets insatser kommer fler att få ett arbete, eller närma sig arbetsmarknaden, samtidigt som det bidrar till kompetensförsörjningen i Luleå.
– Deltagarna erbjuds insatser så att de blir mer attraktiva på arbetsmarknaden och får möjlighet att på ett organiserat sätt möta arbetsgivare, erbjudas relevant information så att de kan ta medvetna beslut om att delta i projektets insatser och i förlängningen - sin framtid i Luleå. De får även möjlighet att ta del av aktiviteter som samhället erbjuder för att stärka upplevelsen av social delaktighet, säger Monica Barck Flygare.
Centralt placerad lokal
Arbetsmarknadsförvaltningen har hyrt en lokal i centrala Luleå där studieförbund och andra föreningar kan träffa ukrainare. Andreas Hallikainen, enhetschef på flyktingmottagningen i Luleå kommun, berättar:
– Här kan ukrainarna lära sig svenska flera gånger i veckan, men även träna yoga eller andra aktiviteter för att främja både fysisk och psykisk hälsa. Detta, i samband med en tät kontakt och samverkan med civilsamhället, gör att vi tillsammans kan bidra till en enklare start i Sverige och Luleå för dessa människor.