Civilministern åt lunch på Dungens förskola på Hertsön – "det är en jättefin verksamhet"

Under ett besök i Luleå passade civilminister Erik Slottner på att äta lunch på Dungens förskola på Hertsön. Där samtalade han med personalen om deras arbete med digitalisering och klimatsmarta måltider i förskolan.

– Jag fick själv smaka maten som barnen äter och det var jättegott. Intressant är också hur kommunen minskar matsvinn och tar större hänsyn till barnens preferenser. Ett bra exempel på att sänka kostnaden men samtidigt öka kvalitet och hållbarhet i maten, sade Erik Slottner, civilminister.

Civilministern på besök på Dungens förskola på Hertsön

Under en rundtur visade Åsa Larsson, som arbetar med digitalisering i förskolan, olika verktyg för Erik Slottner. Tomas Hansson som ansvarar för skolmåltider på kommunen var också med på rundturen.

Samtal om klimatsmarta måltider

Besöket inleddes med en lunch i förskolans personalrum. Det bjöds på kycklinggryta med ris och till efterrätt kladdkaka med grädde och jordgubbar. Catarina Ek som är rektor inom Team hertsöns förskolor inledde med att berätta lite om förskolans verksamhet och hur den är organiserad under sommaren.

Sedan fortsatte Tomas Hansson, som är chef på Resurscentrum vilka har ansvar för skolmåltiderna i Luleå kommun, med att berätta om den klimatsmarta måltidsresan. I den resan har barnen inflytande över skolmaten, matsvinnet ska minska och kockarna få var mer kreativa med målet att skapa klimatsmart mat och hälsa hos barnen. Civilminister Erik Slottner:

– Jag har aldrig fått en sådan detaljerad dragning inom just måltider i skolan, men det inspirerar så klart. Jag har varit runt mycket och pratat om upphandling, men det har varit mer generellt och övergripande, och inte så detaljerat för en verksamhet. Så det är ett väldigt bra exempel.

Kockarna Pilantana Esberg och Emma Lind berättade om deras arbete i köket på förskolan, och att de uppskattar att få vara mindre styrda i köket och mer kreativa. De gav exempel på hur de arbetar med olika råvaror för att minska klimatavtrycket och svinnet.

Diskussion om digitalisering i förskolan

Digitaliseringen i förskolan var det andra som togs upp under lunchen. Erik Slottner är som civilminister också ansvarig för området digitalisering. Åsa Larsson, som är IT-samordnare i förskolan, berättade om hur de använder sig av digtala verktyg för att förstärka det pedagogiska arbetet med barnen, och till exempel med språkinlärning för barn med ett annat modersmål.

Det ledde till en diskussion om digitalisering och vad det kan innebära, som till exempel förskolans fokus på digital kompetens samt att använda digitala verktyg i pedagogiskt arbete kontra debatten om nu uppkommit om skärmtid kopplat till barn och ungdomars fysiska och psykiska hälsa.

– Det är en debatt nu om digitalisering i förskolan som en annan minister är ansvarig för. Digitalisering är väldigt brett, allt från schemaläggning, AI och logistik. Sedan kan det ha lett till att barn får tillgång till färre böcker och att man inte läser böcker eller kan skriva med en vanlig penna. Då är inte det bra, menar Erik Slottner.

Civilminister Erik Slottner var med när barn hade arbete i konstateljen

I ateljén på Dungens förskola pratade Erik Slottner med barn som arbetade med konstnärliga uttryck.

Bra att stärka barnens digitala kompetens

Åsa Larsson berättade att i förskolan arbetar man pedagogiskt med barnen och personalens digitala kompetens. Till exempel får barnen använda sig av digitala förstoringsglas för att ta bilder i naturen och att göra egna filmer. Barnen är producenter snarare än konsumenter. Erik Slottner:

– Använder man digitalisering som en del av de pedagogiska verktygen för att stärka barnens digitala kompetens i framtiden är det bra. Sedan jag var barn för 40 år sedan har det hänt väldigt mycket, och det måste man som vuxen också ta hänsyn till. Barn är mycket mer digitalt mogna idag. Det gäller att vi gör det på rätt sätt, så att barn får vara barn och inte tappar kompetenser i det skrivna ordet. Skolböckernas tid är inte förbi.

Med på lunchen från Luleå kommun var också kommunalrådet Carina Sammeli, kommundirektör Anna Lindh Wikblad och vice stabschef Emma Breheim från kommunstyrelsens förvaltning.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp