"Det är viktigt att fortsätta vårt arbete för ett tryggare och öppnare Luleå"

Luleå Pride 2024 har avslutats efter en vecka fylld med aktiviteter och nya inslag som drog till sig både lokalbefolkning, föreningar och nyinflyttade studenter. Rebecka Digervall, projektledare för evenemanget, berättar att veckan har varit framgångsrik med god stämning, men också varför det är viktigt att det finns som evenemang.

Pridetåget med Joakim Isaksson Markström i täten.

Pridetåget med Joakim Isaksson Markström i täten.

Rebecka Digervall, som är projektledare för Luleå Pride, berättar att veckan har varit en succé och hon berättar även om de nya inslagen detta år:

– Helgen har varit fantastisk! Vi har haft välbesökta programpunkter och så himla fin stämning på kvällsevenemangen. I år så valde vi att placera föreläsningarna onsdag och torsdag för att öppna upp för möjligheten att få in arbetsteam och skolelever och det var så fint att se att det funkade. Nytt för i år var också att vi flyttat kvällsprogrammet in på Bergströmska gårdens innergård, och det var så himla lyckat, berättar hon och tillägger att Pride är viktigt för ett inkluderande Luleå.

– Pride är viktigt för att vi måste fortsätta lyfta de här frågorna men också lyfta vårt community i Norrbotten. Luleå måste vara en inkluderande och öppen stad och när våra affischer fortfarande blir nedrivna på stan och kommentarsfälten på sociala medier är fyllda av hat så är det så viktigt att fortsätta vårt arbete. För ett tryggare och öppnare Norrbotten och Luleå.

Rebecka Digervall framför prideflagga

Projektledaren Rebecka Digervall

I parken under lördagen var det flera besök av nyblivna studenter, eftersom "Nolleperioden" är igång. Sara Hagberg, en 20-årig rättsvetenskapsstudent från Örebro, har precis börjat studera rättsvetenskap på Luleå Teknisk universitet. Efter att ha fattat ett spontant beslut befinner hon sig nu i Luleå. Redan efter fyra dagar i Luleå har hon börjat finna sig tillrätta:

– So far, ganska bra, det är en fin stad och jag gillar vattnet, berättar Sara Hagberg.

Trots att det var ett impulsivt val att flytta, känner sig Sara hoppfull inför vad som väntar. Det hon ser mest fram emot är att träffa nya kompisar.

– Få massa nya vänner, vi är kring 45 i min klass men alla är inte här än, berättar Sara Hagberg.

Sara i Stadsparken under pride

Sara Hagberg och studenter i pridetåget.

"Phösare" i tåget på Pride

Emma Själin, ordförande för Arctic Cheer Avalanches, var på plats med truppen på lördagen och visade upp cheerleading. Som en möjlighet att sprida intresset för cheerleading och uppmuntra fler att prova på.

– Vi vill visa upp cheerleading på Pride för att fler ska få prova på idrotten. Ett litet smakprov, säger Emma Själin.

Inkludering är en central del av Arctic Cheer Avalanches arbete, och både föreningen och förbundet lägger ett stort fokus på detta.

– Det är någonting som både vi som förening och förbundet jobbar jättemycket med, vi har en jättestor överrepresentation av tjejer. Men jobbar jättehårt för att det ska bli ännu mer inkluderande för alla, säger Emma Själin.

Arctic Cheer Avalanches.

Arctic Cheer Avalanches utanför Stadshuset

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Luleå Pride

Text och foto: Ida Lundh

Logotyp