Det blev en vacker sagogran i stan i år

Årets centrumgran som placerats på Nytorget i centrala Luleå är en synnerligen välväxt och vacker julgran. Tät, yvig och full av näpna grankottar. Granen som vuxit upp i Långnäs vid foten av Gräddbyttbacken mätte 20 meter på höjden innan den kapades.

– Ett praktexemplar, säger Urban Larsson, på parkavdelningen vid Luleå kommun.

Julen närmar sig med stormsteg och till helgen tänder vi det första ljuset i adventsljusstaken. Och innan skyltsöndagen ska julgranarna runt om i kommunen stå på sina platser och vara pyntade med ljus och julprydnader.

Nu är det bara 50 meter kvar till Nytorget där granen ska stå, men eftersom granen är bred och yvig gäller det att ha koll på att den tar sig förbi hinder vid sidorna.

Årets gran är några meter kortare än den granen som ståtade på torget förra året men lyckas med sin form och täthet knäcka de flesta granar i utseende.

– Den här granen har fått växa till sig i lugn och ro på en villatomt i Långnäs utanför Alvik, säger Urban Larsson som arbetar på Luleå kommuns parksektion.

Fördelen med att hämta granar från bebodda tomter är att granarna i regel fått bättre med plats och inte behövt trängas om utrymme och ljus med andra träd i en skog. Det gör att de blir tätare, yvigare och helt enkelt snyggare.

Grovjobbet görs innan granen körs iväg. En stor del av stammen och de nedersta grenarna lämnas kvar på tomten. Själva granen får åka på lastbilsflak in till stan.

Luleå kommun får varje år in tips om fina granar att ta ned på folks tomter. Många av dom har blivit godkända och kändisar på stan, medan en del får nobben på plats.

– Utseende är viktigt, men också att granen står på en plats som går att nå både med en stor transportbil och lyft, säger Urban Larsson.

Familjen Artursson i Långnäs är de som står som avsändare av årets centrumjulgran. Mamma Ruth och sonen tycker det är lite sorgligt att den fina granen försvinner från gården men ser samtidigt fördelarna med att få in mer ljus genom köksfönstret. Dessutom har de oroat sig över att granen som vuxit så det knakar ska trassla in rötterna under huset eller i vattenledningarna. – Det känns bra att den hamnat i centrum och får glädja andra under julen, säger Ruth Artursson.

Det är teamwork som gäller när träd i närheten av fastigheter ska tas ned. Här syns parkarbetarna Urban Larsson och Johannes Lindh från stadsbyggnadsförvaltningen tillsammans med julgranschauffören Mats Forsström från KSAB.

Arbete med finess

Att ta ned granar och att transportera dem kräver både muskel- och maskinkraft.
Dels ska beräkningar göras för att kapa träden så att de inte skadar intilliggande fastigheter. Dels ska färdrutten till de olika ställena planeras för att komma fram under elledningar, broar och snäva kurvor. Och för gänget som är ute på fält gäller det att ha varma kläder och tjocka handskar eftersom det är ett tidskrävande arbete.

– Vi vill ju ha med granen i så gott skick som möjligt. Så det gäller att gallra den snyggt nedtill och försöka att inte skada kvistarna när vi monterar lyftanordningarna, säger Mats Forsström som är inhyrd som julgranchaufför.

– Jag har jobbat med att hämta julgranar i sex år nu och tycker att det är ett roligt och hedervärt uppdrag, säger han.

I år ska fem julgranar placeras ut inom Luleå kommun. De ska pryda Nytorget i centrum, Hermelinsparken utanför Norrbottens museum, Råneå centrum, och två i Gammelstad, den ena i kyrkbyn och den andre på stadsön.

Ljus och dekor

Johnny Granberg och kollegan Henrik Hjelm vid stadsbyggnadsförvaltningen är dom i teamet som tar över arbetet med granarna när nedtagning, transport och montage är gjort. Under denna vecka hängs julgransbelysningen på plats och nästa vecka är det mer juldekor som ska upp.

– Den här granen är fin från alla håll, konstaterar Johnny Granberg som har arbetat med kommunens granuppsättning i 20 år.

Ansök om bidrag till offentliga julgranar

Stadsbyggnadsnämnden beslutar årligen om att tilldela föreningar och organisationer bidrag för anordnande av offentliga julgranar på allmänna platser i byarna. Endast offentliga julgranar i byar kan beviljas, då Stadsbyggnadsförvaltningen sätter upp offentliga julgranar i de olika stadsdelarna.

Kriterierna för att kunna få bidraget är att det söks av en registrerad förening och att granen placeras på en väl synlig offentlig plats i en by i Luleå kommun.

Sälja julgranar

Julgransförsäljning tillåts under december månad. Försäljningen hänvisas till Södra hamnplan. Försäljning kan tillåtas på Storgatan vid speciella tillfällen som t ex skyltsöndag. Läs mer under fliken Markupplåtelser A-Ö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp