Få sittplatser på rasterna
Eleverna från elevrådet hade noga planerat dagens aktiviteter, och började med att ha en rundvandring på skolan och berätta hur de uppfattade skolmiljön. De visade hur få sittplatser som finns för eleverna på skolrasterna och berättade att de upplevde att de ofta fick stå i korridorerna. En del av skolan fungerar som en avslappningslokal och ett fik. Eleverna upplever dock att det inte är speciellt avslappnat där.
– Det är mycket folk där inne, ofta hög ljudvolym och en massa spring. Det finns inte så många ställen för avslappning, berättar Benjamin Nordin som är ordförande i högstadiets elevråd på Tunaskolan.
Diskussioner om skolmaten
Efter rundvandringen var det workshops där tjänstepersonerna från kommunerna fick höra vad elevrådet tyckte om bland annat skolmaten. Något de uppmärksammat var att många elever inte äter alla luncher i veckan utan dricker vatten istället. En annan sak som skulle behöva förbättras är att erbjuda speciella rätter till de elever som inte äter fläskkött.
– Man kunde ha en rätt som innehöll kyckling eller fisk till oss som inte äter fläskkött, så vi inte alltid behöver äta det vegetariska när det är fläsk på matsedeln, sade Daraartu Misbah som är ledamot i elevrådet.
En annan sak som eleverna skulle uppskattar är om man delade upp grönsakerna på salladsbordet så de kunde välja själv, så att inte sallader var färdigblandade.
Relationer till beslutfattare
En bakgrund till mötet var också att i olika undersökningar anger elever att de inte har så högt förtroende för beslutsfattare. De har en upplevelse att de inte bryr sig om dom och deras skolvardag.
– Vi vill gärna att beslutsfattare kommer och besöker oss så vi får visa hur det ser ut på skolan och att de också ska visa tydligare vad de gör för skolan, säger Benjamin Nordin, elevrådsordförande.
På mötet medverkade representanter från elevrådet, olika tjänstepersoner från kommunstaben och Barn- och utbildningsförvaltningen. Andreas Jönsson som arbetar strategiskt med frågor om delaktighet och inflytande medverkade tillsammans med barnrättstrategen Åsa Koski från kommunstaben. Från Barn- och utbildningsförvaltningen medverkade Sven-Erik Molin som är områdesansvarig för grundskolan och Maria Lampinen som arbetar med skolmåltider. Även rektorn Marcus Hedström var med på mötet.