Engagemanget för unga i byn imponerade på landsbygdskonferensen

I drygt fyra år har ungdomsgruppen i Brändön/Örarna jobbat tillsammans för att skapa bra förutsättningar för unga i byn. I maj reste fyra av dem till landsbygdsriksdagen i Nyköping för att berätta om sitt arbete.

Landsbygdskonferens 2024

Alise Öberg, Edward Wikström, Arvid Weinz och Alma Öberg har besökt landsbygdsriksdagen för att berätta om sitt engagemang för unga i Brändön/Örarna.

I slutet av maj reste Edward Wikström, Alma Öberg, Arvid Weinz och Alise Öberg från ungdomsgruppen i Brändön/Örarna för att träffa 700 andra deltagare från hela Sverige. Dagarna bestod bland annat av föreläsningar och politiska debatter men det har även funnits tid för att nätverka och berätta om det arbete de lägger ner på hemmaplan

Ungdomsgruppen har jobbat tillsammans i fyra år med att skapa bättre förutsättningar för unga i byn. Gruppen består totalt av cirka 25 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år.

Ungdomsgruppen startade med att rusta upp en gammal bagarstuga i byn där de nu har sin samlingspunkt. Sedan har det bara rullat på och gruppen har arrangerat flera välbesökta arrangemang sedan starten. Bland annat lockade en EPA-träff i januari omkring 130 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år. De har även med tagit initiativ till att rusta upp badbrygga, fixat badplats med bastutunna, bjudit in till pizzafest och arrangerat pimpeltävling.

Varför är det viktigt för er att engagera er?

– Det blir en gemenskap i byn. När vi började med detta så hittade man många fler vänner och man fick mer lust att stanna kvar. Jag skulle själv jättegärna bo kvar, jag har bott här sedan jag var liten och känner att jag också vill att mina barn ska få växa upp här. Vårt första projekt var byabagarstugan som vi rustade upp och den har en väldigt central plats i byn. Tidigare hade vi ingenstans att vara om man inte var hemma hos någon. Så när vi började vara där har vi pratat med varandra och tyckt att det vore roligt att göra fler saker, berättar Alise Öberg.

Landsbygdskonferens 2024

Under landsbygdskonferensen hann ungdomarna nätverka och skaffa sig nya kontakter.

Vad har besöket på landsbygdsriksdagen gett er?

– Det var en upplevelse att vara där. Vi har träffat andra ungdomar från hela Sverige, och har träffat folk som kan hjälpa oss med investeringar. Vi har presenterat oss och berättat vilka vi är. Många var imponerade och tyckte det var så coolt att vi började i liten skala och nu har blivit så pass stora. Det är verkligen roligt att jobba med det här och hitta på nya saker och få ihop gemenskapen bland unga.

Vad har ni för projekt framöver?

– Nu är det midsommar vi ägnar oss åt. Vi har sett till att få dit mer aktiviteter både för barn och för oss ungdomar. Midsommar är ju en långvarig tradition som lockat många från hela Luleå och vi vill kunna locka fler barnfamiljer. Så i år har vi fått dit en hoppborg, sockervaddsmaskin och har en EPA-träff. Vi har också gjort i ordning en discolada. Ladan användes förut till disco men på senare tid mest varit ett förråd så vi vill återskapa den traditionen. Vi unga kommer att jobba där då och firar sedan jobbet med en tacofest.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Privat

Logotyp