Ett energilager för framtidens fjärrvärme

Du kanske sett den stora byggnaden på Uddebo i Luleå Industripark. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.? Det är Luleås nya energilager som driftsattes i september, en stor och viktig investering för stadens fjärrvärme.

Drönarbild över industriområdet med energilagret.

Energilagret på Uddebo i Luleå Industripark.

Energilagret är en viktig pusselbit för att möjliggöra Luleå Energis ambition om fossilfri fjärrvärmeproduktion till 2030. Lagret är en gigantisk ackumulatortank som tornar upp sig 44 meter mot himlen vid Aronstorp – och den bidrar till att skapa trygga leveranser av fjärrvärme till Luleåborna.
– Det är som en gigantisk termos fylld med 30 000 kubikmeter vatten som kan fungera som en väldig varmvattenreserv i vårt fjärrvärmenät. Vid exempelvis driftproblem, planerade underhåll eller andra störningar blir energilagret en buffert som bidrar till fortsatt trygg och stabil leverans av fjärrvärme, säger projektledare Thomas Jonsson.

Ett konkret exempel på hur energilagret kommit till användning var tidigare under hösten då ett större läckage på en fjärrvärmeledning uppstod. Energilagret utgör också ett gigantiskt vattenförråd av fjärrvärmevatten.
– Vid det stora läckage var det ovärderligt att ha tillgång till energilagrets stora vattenvolym. Så kunde vi säkerställa vattentillgången till fjärrvärmenätet under hela störningen vilket minimerade omfattningen av störningen för våra kunder, säger Peter Olofsson, chef Produktion.

Mindre fossila bränslen behövs

Redan nu ser Luleå Energi resultat. Den lilla mängd fossila bränslen som ibland måste tillföras i fjärrvärmeproduktionen kan minskas ytterligare med hjälp av energilagret.
- Vi kommer nu bara behöva tillföra fossila bränslen i systemet vid större driftstörningar eller vid extrem kyla, och på sikt kommer den att fasas ut helt från normalproduktionen av fjärrvärme, säger Peter Olofsson.

Ytterligare en aspekt är att energilagret också bidrar till att fjärrvärmenätet blir mer flexibelt för framtida förändringar, då lagret kommer kunna ta emot andra former av restenergier än idag. Exempelvis från helt nya typer av industrier och källor.
– Det kan inte bli mer flexibelt. Vi kan producera värme överallt i nätet och skicka in överskottet i energilagret. På så sätt är lagret inte beroende av eller bundet till en enda källa, utan potentiellt kan vi använda hur många källor som helst, berättar Thomas Jonsson.

Malin Larsson, vd Luleå Energi:

– Den flexibilitet som energilagret skapar kommer att bidra till ytterligare redundans i fjärrvärmesystemet. Luleå Energi har distribuerat stabil fjärrvärme till luleborna i över 50 år. Fjärrvärmen kommer att levereras lika tryggt även i framtiden.

FAKTA om värmelagret

  • Material: Stål invändigt i ackumulatortanken, sedan rejält med isolering och slutligen ett ytterhölje av plåt.
  • Temeperatur: Som varmast kring 99 grader, då vattnet inte får koka i ackumulatortanken.
  • Storlek: 44 meter högt och 33 meter i diameter.
  • Volym: Rymmer 30 000 kubikmeter fjärrvärmevatten. Det motsvarar dubbla volymen av allt fjärrvärmevatten som cirkulerar i hela fjärrvärmesystemet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jacob Westman/Luleå Energi

Bild: Magnus Stenberg

Logotyp