Färdiga gymnasieingenjörer

I slutet av maj var det dags för eleverna som läser det fjärde året på Teknikprogrammet (TE4) att ta sin gymnasieingenjör examen. Med vid avslutningsceremonin fanns lärare, rektorer och representanter från samarbetspartners inom byggbranschen.

– Vi tror att framtiden ser ljus ut för eleverna. Tidigare elever som har gått ut har i stort sett fått jobb direkt om de inte valt att studera vidare på universitet eller högskola, säger Rickard Strand, lärare på Teknikprogrammet.

Den fjärde kullen är utexaminerad från TE4 där alla är färdiga för jobb inom byggbranschen.

Det fjärde året på Teknikprogrammet, TE4, är en valbar yrkesförberedande vidareutbildning som är sökbar för den som tagit studenten på Teknikprogrammet. Utbildningen planeras och genomförs i nära samarbete med näringslivet. Tänkbara yrken efter utbildningen är exempelvis produktionsplanerare, projektör eller arbetsledare.

I år är det fjärde årskullen med gymnasieingenjörer som går ut, fem tjejer och elva killar, där alla är färdiga för jobb inom byggbranschen.

– Det ser lite annorlunda ut i år vad gäller jobbfronten för eleverna, detta på grund av corona, men det byggs fortfarande och några av eleverna har fått jobb hos konsulter och hos byggentreprenörer, säger Rickard Strand.

Positiv till framtiden

Joakim Johansson tog studenten för två år sedan och har länge haft tankarna på att läsa det fjärde året och efter att nu ha jobbat ett tag så ville han testa något nytt, ett års studier kändes då perfekt. Även om Joakim inte går direkt ut i arbete så ser han ändå positivt på framtiden.

Joakim Johansson och Malin Nilsson är nyblivna gymnasieingenjörer.

– Det är en bra utbildning, jag har lärt mig väldigt mycket och har fått komma in i branschen på ett bra sätt och förhoppningsvis har jag ett jobb till hösten, säger Joakim Johansson.

Malin Nilsson är även hon positiv till framtiden. Hon är ursprungligen från Skellefteå och har bott i Luleå under studietiden, vilket har fungerat bra.

– Jag har inte något jobb klart ännu men har fått sommarjobb inom Boliden, så jag börjar i den änden så ser vi vad det blir sedan, säger Malin Nilsson.

FAKTA

  • För att ansöka om att få delta i utbildningen behöver eleven ha godkänd examen från någon av det treåriga teknikprogrammets inriktningar och vara högst 22 år.
  • Eleven får cirka 12 veckors arbetsplatsförlagt lärande där hen får möta gymnasieingenjörens vardag och utmaningar.
  • Mer information om teknikcollege Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Tomas Ek

Logotyp