För rättvisa och miljö - nu kan du nominera till Fairtrade

Ända sedan 2011 har Luleå kommun varit diplomerad Fairtrade City, vilket betyder att kommunen arbetar för att öka konsumtionen av Fairtrademärkta produkter inom kommunen men även i Luleås butiker, caféer och arbetsplatser. För att uppmuntra arbetet delar kommunen varje år ut ett stipendium på 15.000 kronor.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Märkningen baseras på ILO:s (International Labour Organization) konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Förutom betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna.

Målet med Fairtrade-märkning är att små producenter i länder med utbredd fattigdom ska ges möjligheter att förbättra sin ekonomiska och sociala situation och till exempel ha råd med sjukvård och skolgång för sina barn. Att de ska kunna planera långsiktigt för sin verksamhet och slippa vara beroende av oberäkneliga världsmarknadspriser och oschyssta marknadsregler.

Kaffe är bara en av många produkter som finns Fairtrade-märkta. Andra är vin, choklad och frukter.

I Luleå kommun samarbetar samordnaren med föreningar, näringsliv, kyrka och den kommunala organisationen för att öka utbud och konsumtion av Fairtrademärkta produkter. Inom kommunen ska alla förvaltningar och enheter servera Fairtrademärkt kaffe och te och verka för att öka andelen Fairtrademärkta alternativ.

Stipendiet är på 15.000 kronor och beslutas av miljö- och byggnadsnämnden. Syftet med stipendiet är att öka kännedomen om Fairtrade och att Luleå är en Fairtrade City samt stödja och uppmuntra personer, företag, föreningar, caféer, arbetsplatser, butiker, organisationer etcetera verksamma inom kommunen, som utfört eller utför insatser till nytta för rättvis handel och Fairtrade.

– Stipendiet delas ut till personer, företag eller organisationer som gör något för att uppmärksamma Fairtrade. Så jag vill uppmana alla att passa på att nominera den eller de som de tycker borde uppmuntras i sitt arbete för Fairtrade, säger säger Luleå kommuns miljöingenjör Kristofer Josefsson, som har ansvar för frågor som rör Fairtrade.

Här kan du läsa mer och göra en nominering. Länk till annan webbplats.

Den som vill kan ta en tur på isbanan vid Södra hamn på Luleå kommuns Fairtrade-spark och visa att du vill att vi arbetar för rättvisa och miljö.

Luleå kommuns faritradesamordnare Kristofer står bredvid sparken som ställts ut på isbanan vid Luleå Södra hamn,

Fairtrade-samordnaren Kristofer Josefsson bjuder in till sparkåkning på isvägen

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Fairtrade, Anita Sundberg

Logotyp