Förskolans arbetsmiljö i fokus

Arbetsmiljön är en viktig fråga i Luleå kommuns förskola. Under hösten genomfördes en enkät med syfte att identifiera frisk- och sjukfaktorer som påverkar hälsan. Resultatet ska användas för att förbättra arbetsmiljön på förskolorna.

Annica Backman, skolchef, tycker det är viktigt att följa upp hur arbetsmiljön upplevs bland de anställda och säger att det finns ett samband mellan att man trivs på jobbet och har bra arbetsförutsättningar.

Sjukfrånvaron i förskolan följs årligen upp i facklig samverkan, nytt för i år är att man tagit initiativ till att synliggöra och förstå hur arbetsmiljön kan påverka sjuktal men också peka på friskfaktorer.

– Tillsammans med facken jobbar vi mycket med frågor som berör hur vi kan utveckla och stärka arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Enkäten är ett gemensamt initiativ för att ta tempen och fokusera på vad det är som gör att man trivs, men även om sådant som skaver och upplevs vara svårt, säger Annica Backman, skolchef, förskolan.

Personalen fick svara på frågor om vad de upplever ger glädje och goda förutsättningar, men också om det som utmanar. Många har beskrivit vad som fungerar bra på deras arbetsplats och gett exempel på positiva arbetsförhållanden.

– Här finns flera goda exempel och det ska vi jobba vidare med att sprida och förstärka på alla förskolor, till exempel insatser som stärker samarbete, samspel och kommunikation, säger Annica Backman.

Enkätresultatet visar också att nästan alla som svarat på enkäten trivs på jobbet.

– Det är otroligt glädjande. Inom förskolan jobbar vi i arbetslag, oftast tre personer runt en grupp barn och det är viktigt att vi har en nära och fin kontakt med varandra, säger Annica Backman.

Samtidigt visar enkäten att många upplever stress och press, vilket ofta kopplas till stora barngrupper och en upplevd hög arbetsbelastning. Detta är inte unikt för Luleå, utan speglar en nationell trend som också bekräftats i andra undersökningar om arbetsmiljön i förskolorna runt om i Sverige. Just nu pågår även en nationell utredning om barngruppernas storlek och bemanning. Den ska presenteras för regeringen under slutet av året.

– Den utredningen tror jag att alla Sveriges förskolor väntar med spänning på. Men om barngrupperna ska bli mindre och personaltäthet högre krävs omfattande resurstillskott genom stadsbidrag, säger Annica Backman.

Anneli Lifbom från fackförbundet Sveriges Lärare säger att de gärna ser att barngruppernas storlek minskar och att personaltätheten därmed höjs.

– På så sätt anser vi att arbetsmiljön blir bättre och det stämmer också bättre överens med Skolverkets riktlinjer om barngruppers storlek, säger Anneli Lifbom.

En nyligen gjord medborgarundersökning visar att förskolans verksamhet är den som en stor andel av Luleås kommunmedborgare är nöjda med. Det ligger i linje med förskolans egna enkäter som föräldrar med barn inskrivna i verksamheten får göra.

– Det är vi glada för och här spelar såklart personalens arbetsmiljö och förutsättningar in. Personalens möjligheter att göra ett gott arbete avspeglar sig ju också i barnens lärande. Om man trivs på jobbet och har bra arbetsförutsättningar, kan man också oftast göra ett bra jobb, säger Annica Backman.

Förskolan arbetar även med Friskfaktorlabbet. Det är ett sätt att jobba systematiskt med friskfaktorer för att utveckla arbetsmiljön.

– Satsningen med Friskfaktorlabbet är bra. Den görs i enlighet med den överenskommelse som slutits mellan arbetsgivarorganisationen och arbetstagarorganisationen, säger Kristin Strömbäck, Sveriges Lärare.

Nu har förskolorna påbörjat arbetet med att titta på resultatet från enkäten och se hur det sammanfaller med arbetet med friskfaktorer.

– Det vi äger egen rådighet över ska vi åtgärda. Tillsammans kan vi skapa en arbetsplats där både personal och barn trivs och utvecklas, säger Annica Backman.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marie Larsson

Logotyp