Framtidens by finns i Luleå kommun

I samband med Luleå kommuns medborgardialog om service på landsbygden delade Föreningen Unga på landsbygden, i samarbete med Hela Sverige ska Leva, ut innovationspriset Framtidens by. Brändön/Örarnas byautvecklingsförening vann utmärkelsen och mottog 60 000 kr i projektstöd.

Några av ungdomarna från Brändön/Örarna byautveckling tog emot priset.

Ungdomsgruppen i Brändön/Örarnas byautvecklingsförening står bakom det vinnande bidraget Bymästerskapen, en idé inspirerad av tv-programmet Bäst i Test.

– Vi vill visa upp olika platser i vår bygd och genomföra aktiviteter för människor i alla åldrar. Det kan skapa gemenskap inom byn men också mellan byar, säger Arvid Weinz, Alma Öberg, Edward Wikström, Alise Öberg och Arvid Wikström, som alla är engagerade i ungdomsgruppen.

Ungdomsgruppen har arbetat tillsammans i fyra år för att skapa bättre förutsättningar för unga i byarna. Gruppen består av cirka 25 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år.

– Vårt mål är att skapa gemenskap mellan oss yngre här på Örarna och Brändön. På så sätt kanske vi kan skapa fler boende här i framtiden som i sin tur kan fortsätta driva och skapa engagemang här, säger Edward Wikström.

Priset för Framtidens by delas ut av Föreningen Unga på landsbygden i samarbete med Hela Sverige ska Leva. Tävlingen vänder sig till unga mellan 18 och 29 år som har en innovativ idé som bidrar till att skapa framtidens hållbara, inkluderande och attraktiva byaliv.

– Det betyder jättemycket att vi får det här priset! Vi har pratat ihop oss länge om att vi vill göra något för bygden, men att vår idé tog sig vidare och att vi vann är jättekul! Att vi nu får möjlighet att genomföra de projekt som vi längtat efter känns otroligt kul! Målet är att alla, oavsett ålder, ska kunna vara med och få en större känsla av att vilja bo på landsbygden, kanske lära känna sin egen bygd bättre, säger Alise Öberg.

Ungdomarna har tidigare arrangerat en välbesökt EPA-träff som lockade 130 ungdomar och en pimpeltävling med 150 deltagare. De har även gjort om en gammal bagarstuga till en mötesplats och arbetat mycket med att göra saker tillsammans över generationsgränserna, vilket bidragit till en starkare vi-känsla i bygden.

– För att locka fler att stanna i byarna måste det finnas ett utbud av roliga aktiviteter. Man ska inte behöva åka in till stan för att ha kul, säger ungdomarna.

Ungdomarna i föreningen ser ljust på framtiden i bygden och har en stark vilja att fortsätta utveckla platsen.


FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp