Grattis LTU - nu startar jubileumsåret

För 50 år sedan tog Luleå tekniska universitet emot sina första studenter. Sedan dess har fler än 50 000 lärare, civilingenjörer, ekonomer, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper tagit sin examen där. Den digitala jubileumsinvigningen gick av stapeln utan publik, men med tal, musikunderhållning av studenter och bandklippning.

Luleå tekniska universitet, LTU, startade sitt firande genom invigningen idag, och fortsätter att uppmärksamma jubileet till och med våren 2022. LTU hoppas kunna hitta former för ett firande tillsammans med medarbetare, studenter, vänner och intressenter samt allmänheten. Vårt Luleå var med i den digitala invigningen.

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn har klippt bandet, och därmed är jubileumsåret invigt. Firandet pågär till och med våren 2022.

Rune Andersson var den först anställde vid dåvaranade Högskoleneheten i Luleå 1971.

Pionjär i sammanhanget

Dagens första talare var företagsledaren Rune Andersson, en av svenskt näringslivs mest kända profiler, som haft vd-poster, ägarinnehav och tunga styrelseuppdrag i bland annat Trelleborg AB, Getinge, Plannja och Electrolux.

Han fick frågan av Utbildningsdepartementet, om han ville vara med och bygga upp en högskola i Luleå. Han tog med familjen, bosatte sig på Björkskatan och tog tag i uppgiften att på kort tid få Norrbottens första civilingenjörsutbildningar på plats.

– Jag tillträdde den 1 april 1971. Porsön var bara skog, men där skulle vi ha en högskola om ett halvår! Vi som jobbade med det blev besjälade av det – det var ett entreprenöriellt projekt och inget vanligt statligt projekt. Då hade vi aldrig fått det klart så snabbt, berättar Rune Andersson och fortsätter:

– Universitetet har en enorm betydelse för det som händer i Norrbotten och Västerbotten i dag, med stora satsningar från LKAB, SSAB och Northvolt. Det skapar mycket jobb och idéer, inte bara hos dem utan även hos mindre företag och entreprenörer.

Studenterna Tobias Eriksson, Charlotta Waltersson, Ida Fjällström och Jesper Söderlund stod för musikunderhållningen. För att skapa rätt stämning inledde de med en ABBA-låt från 70-talet.

Carina Sammeli (s) var en av fyra kommunalråd som talade på dagens invigning.

Fyra campusorter

På invigning talade också kommunalråd från LTU:s fyra campusorter: Carina Sammeli (S), Luleå, Lorents Burman (S), Skellefteå, Anders Lundkvist (S), Piteå och Gunnar Selberg (C), Kiruna.

Carina Sammeli betonade hur viktigt universitetet är, och har varit, för Luleås utveckling:
– Vi är inne i ett expansivt skede, och i arbetet med att locka nya männsikor och företag till kommunen är LTU en viktig samarbetspartner.

I det avslutande talet ger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn bland annat en historisk resume av de 50 gångna åren.

Tillbakablick

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn berättar att under 1960-talet var det endast ett fåtal procent av den svenska befolkningen som hade högre utbildning. För de flesta slutade utbildningen vid folkskolan.

I takt med att industrin i Norrbotten växte, ökade efterfrågan på medarbetare med högre utbildning. När så den femte tekniska högskolan ska inrättas i Sverige föll valet på Luleå. I samma veva beslutade man om en utbyggnad av Luleås Järnverk och åretrunt sjöfart till Luleå.
– Det är naturligtvis inte en slump att alla dessa händelser sammanfaller; industri, tillväxt och akademins tillkomst.

Hon säger också att detta jubileum är ett bra tillfälle att få grepp om vad LTU har betytt för Norrbotten, Västerbotten, Sverige men även internationellt:

– Vi har på 50 år gått från 50 studenter till över 17 000. Från en handfull akademiker till över 1 000 forskare, lärare och doktorander och från ett till över 70 forskningsämnen. Över 50 000 examina har utfärdats, varav 10 000 till civilingenjörer.

Avslutningsvis klippte Birgitta Bergvall-Kåreborn bandet som markerar starten på jubileet. Till sin hjälp hade hon en robothund som bar fram saxen i den blå lådan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi och LTU

Foto: LTU (ur digital invigning)

Logotyp