Hållbar utveckling i Alvik och Niemisel prisas

Alviks förskola samt Johanna Lundmark och Sanna Svanberg från Niemisel får dela på kommunens stipendium för hållbar utveckling. – Det kom så pass bra ansökningar att miljö- och byggnämnden utsåg två stipendiater i år, säger Maritha Meethz (S), nämndsordförande.

Miljö- och byggnämndens ordförande Maritha Meethz delade ut stipendium för hållbar utveckling till barnen på Alviks förskola.

Johanna Lundmark och Sanna Svanberg, Niemisel

Motivering:

Johanna och Sanna ser till att byns enda busshållplats är levande och tilltalande för barnen. På eget initiativ ordnar de olika evenemang för barnen, ex glassfest första skoldagen för att fira det nya läsåret. De ordnar så att barnen kan sysselsätta sig på olika sätt, när de väntar på bussen. Det kan vara spel, böcker och olika pyssel, men också varma gosiga filtar att värma sig med. De skapar också olika teman över året.

En levande mötesplats för barnen med en ljusslinga som lyser upp busshållplatsen under den mörka årstiden. Ett stort engagemang från eldsjälar som också bidrar till en levande landsbygd.

– Det känns jätteroligt att få det! Pengarna ska gå till en lådcykel så att vi kan spinna vidare på ett resa hållbart, berättar Johanna Lundmark från Niemisel.

Läs mer om deras arbete i en tidigare artikel

två kvinnor med pris

Sanna Svanberg och Johanna Lundmark (fr v) tog emot hållbarhetsstipendiet för sitt arbete för en levande landsbygd, speciell utsmyckningen av busshållplatsen i Niemisel.

Alviks förskola

Motivering:

På Alviks förskola arbetar man sedan flera år tillbaka med hållbar framtid. De är planetskötare där vuxna och barn tillsammans lär och utforskar om olika delar av hållbarhet, såsom vatten, miljö, sopsortering med hjälp av sopmonster, hälsa och rörelse, odling, och kamratskap. De försöker få in det i samtliga olika delar av dagen, på olika sätt. De agerar och är mycket goda förebilder.

– Vi har plockat upp skäräp cvoh matat sopmonstret med, berättar barnen Olle Gustavsson och Samuel Forssander. Och pedagogerna fyller i:

– Vi har även en liten odling med gurka och rabarber. Vi började för 3-4 år sedan när vi bestämde oss för att det ska vara hållbar framtid som ska vara temet på vår förskola, säger Ulrika Lindvall Isaksson.

grupp med pris

Magdalena Siverhall, Olle Gustavsson, Ulrika Lindvall Isaksson, Tyra Johansson och Samuel Forssander (fr v) från Alviks förskola kan lugnt kalla sig för planetskötare. "Vi tar hand om vår jord", säger Olle.

FAKTA Hållbar utveckling

  • Miljo- och byggnämnden delar varje år ut ett stipendium för hållbar utveckling som är på 15 000 kronor.
  • Stipendiets syfte är att stödja och uppmuntra personer, företag, organisationer etc verksamma inom kommunen, som utfört eller utför insatser till gagn för en hållbar utveckling.
  • Vill du nominera någon som bidrar till en hållbar utveckling i kommunen? Lämna ett förslag här Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Frank Rizo

Logotyp