Fastigheter - ett viktigt uppdrag för kommunen
Fredrik Thyselius är fastighetschef i Luleå kommun. Tillsammans med ett femtiotal medarbetare håller han ihop pusslet av kommunens samlade lokal- och fastighetsbestånd. Eller som han själv beskriver sitt uppdrag:
– Kortfattat kan man säga att jag ska se till att alla kommunens verksamheter har ändamålsenliga och kostnadseffektiva lokaler. Se till att vi gör rätt saker och saker på rätt sätt. Det är ett stort ansvar och ett viktigt uppdrag för hela kommunen.
Effektivitet i fokus
Fredrik Thyselius har sitt kontor i Stadsbyggnadsförvaltningens lokaler på Midgårdsvägen. Härifrån leder han det dagliga arbetet med att förvalta kommunens befintliga lokaler; tillsyn och skötsel, service och underhåll i kommunens alla fastigheter. Kommunen har en egen lokalbank och ett internt internt hyressystem. Allt detta ses nu över för att matcha de aktuella sparkraven på förvaltningarna:
– Vi har ett stort omställningsarbete framför oss. Vi mäter till exempel lokaleffektivitet för att få en bild av hur våra lokaler nyttjas. Kan vi använda lokalerna på ett bättre sätt? Kan vi förtäta arbetsplatser? Avveckla eller utveckla lokaler som inte används? Det är några av de frågor som vi jobbar med.
Långsiktigt arbete
Parallellt med detta arbetar de även med långsiktiga frågor som rör investeringar och nybyggnationer. Allt detta är beståndsdelar i den övergripande fastighetsplan som nu håller på att arbetas fram.
– Planen blir en viktig pusselbit i vårt arbete och ett sätt att se helheten. Vi måste arbeta övergripande och långsiktigt när det gäller fastighetsfrågor. Det är oerhört dyrt att göra misstag så det är viktigt att det här blir rätt.
Stort behov av underhåll
I siffror så förvaltar kommunen cirka 670 000 m2 fastighetsytor och omsätter 668 miljoner kronor per år. Underhållsbehoven är stora i kommunens fastigheter, medelåldern är 44 år. Det betyder att många av fastigheterna har nått sin tekniska livslängd och behöver renoveras alternativt rivas eller byggas upp. Thyselius beskriver arbetet som komplext och med många svåra frågor:
– Vi gör bedömningar och tar ställning till varje enskild fastighet. Har vi behov av den? Är det ekonomiskt hållbart att renovera och underhålla? Det här är svåra men viktiga beslut för oss.
Kommunen som bostadsaktör
Badhus, skolor och sporthallar. Gruppboenden, HBV-hem och bostäder till flyktingar. Att kommunen äger och förvaltar offentliga och samhällsviktiga fastigheter känner de flesta till. Kommunen äger dessutom närmare 300 bostäder – vilket gör den till en viktig aktör på den lokala bostadsmarknaden:
– Vi är en relativt stor fastighetsägare i Luleå och med det följer ett socialt ansvar. Till exempel att våldsutsatta kvinnor får hjälp med ett skyddat boende där de kan känna sig trygga. Vi samarbetar med flera av förvaltningarna och har ett stort engagemang i de här frågorna.
– Att arbeta med fastighetsfrågor handlar om så mycket mer än bara byggnader.