Försäljnings- och serviceprogrammet certifierade

Försäljnings- och serviceprogrammet vid Luleå gymnasieskola har för tredje gången blivit certifierat av Certifierat i Sverige AB (CESAB). Certifieringen är en kvalitetssäkring som visar att skolan arbetar nära branschen och följer specifika kriterier och standarder.

På certifieringsfesten deltog representanter från skolan, elever och politiken. Saknas på bild gör Therese Pella.

För att uppmärksamma certifieringen hölls en certifieringsfest där det bland annat bjöds på kaffe och tårta. Deltog gjorde representanter från skolan, elever och politiken och via länk Handelsrådet och CESAB.

– Jag är mycket stolt idag. Min fantastiska personal har arbetat intensivt med certifieringen. Lite extra stolt är jag över att Handelsrådet betonade hur imponerade de var av hur vår utbildning lyckats kombinera elevernas teoretiska studier med lärlingspraktik, säger Ellinor Bäckström, rektor för programmet.

Certifieringsprocessen har inneburit hårt arbete där alla undervisande lärare har fått sätta sig in i utbildningen för att skapa en röd tråd med koppling till branschen. Resultatet är bättre samverkan mellan ämnen, fler lärare involverade vid examinationer och en utbildning som är direkt kopplad till det som sker i branschen.

– Ett exempel är hur vi bland annat fått beskriva hur vi jobbar ämnesöverskridande. Hur kopplar vi till exempel ihop idrott med ett försäljnings- och serviceämne? Ja, då kan ämneslärarna samarbeta kring exempelvis arbetsmiljö och ergonomi, som finns i båda ämnena, och så får eleven göra en uppgift på det. Det gör också att eleverna får lite mindre arbetsbelastning, säger Anna Koivisto, lärare.

Anna Koivisto, Robert Stubbé och Ellinor Bäckström som arbetar på programmet

Anna Koivisto, Robert Stubbé och Ellinor Bäckström är glada över att ha klarat certifieringen.

För att bli certifierad måste programmet bland annat visa att det arbetar med både intern och extern samverkan och har en nära dialog med branschen.

– Vi gör regelbundna besök hos elever på deras APL-platser. På så sätt får vi en nära kontakt med branschen, men också utveckling både av programmet och individuellt för eleverna, säger Robert Stubbé, lärare.

Programmet arbetar också med generella och handelsspecifika kompetenser både i skolan och på APL.

– Genom att kombinera dessa kompetenser förbereds eleverna för både specifika arbetsroller i handeln och en bredare arbetsmarknad, vilket gör dem flexibla och attraktiva för arbetsgivarna. Det är en balans mellan att lära sig att möta konkreta branschkrav och att bygga upp en grundläggande yrkeskunnighet som kan utvecklas vidare, säger Therese Pella, lärare.

För eleverna visar certifieringen att utbildningen håller en hög kvalitet och ger de kompetenser som krävs för att arbeta i handeln. För företagen visar det att skolan lever upp till de krav som utformats av arbetsmarknadens parter i handeln.

Certifieringen är inte en engångsinsats utan innebär kontinuerlig uppföljning, självvärdering och recertifiering för att hålla utbildningen aktuell och relevant.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marie Larsson

Logotyp