Han projektleder Hertsöns framtida skola – ”Nu händer det grejer”

Det är bråda och intensiva dagar i projekteringen för nya Hertsöskolan. Allt från klassrum till skolbänkar ska bestämmas. Hur går det med nya skolan? Vårt Luleå tog en pratstund med projektledaren Jonas Nilsson.

2021 upptäckte Luleå kommun att Hertsöskolan drabbats av omfattande fukt- och mögelskador. Samma år beslutade kommunen att en ny skola skulle byggas och även ett nytt bibliotek, sporthall, fritidsgård samt mat- och kökssal. Skolan beräknas kunna ta emot upp till 600 elever från årskurs 4–9.

År 2025 beräknas nya Hertsöskolan vara redo för inflyttning.

Bild på Jonas Nilsson och visionsbild på framtida Hertsöskolan.

Jonas Nilsson och visionsbild på framtida Hertsöskolan.

Sedan den gamla skolan fick stänga har ett intensivt arbete med den nya skolan pågått. I augusti förra året började Jonas Nilsson som projektledare på Luleå kommun och en av hans stora uppgifter blev att projektleda framtidens skola på Hertsön. Just nu är projektet i en fas där skisserna, planerna och besluten börjar blir allt mer precis och konkreta. En fas som han trivs i:

– Det är nu det händer grejer och vi är i ett intensivt skede. Men det är bara kul, jag gillar när det händer saker, säger Jonas Nilsson.

Hur går det med skolan?

– Bra! Nu håller vi på att rita in inredningen och det innebär en massa ”krockar” vilket är naturligt för processen. Vi ska exempelvis inte bara ska ta hänsyn till skolans struktur, utan även till skolpersonalens åsikter och framförallt till olika regler som ibland motsäger och kolliderar med varandra, säger Nilsson och fortsätter:– Men konsulterna som vi har i projektet arbetar ypperligt och vi måste fortsatt vara flexibla då det är en tajt tidsplan och projektering som vi utgår ifrån.

Vad är viktigt och tänka på vid nybyggnation av en skola?

– En sak är att rummen ska kunna användas för olika ändamål. Hållbarhet är en annan viktig aspekt, vi tänker på materialet. Sen spelar förstås det visuella en stor roll, säger projektledaren.

Projektledare Jonas Nilsson utanför Hertsöskolan.

"Vi är i ett intensivt skede" menar projektledaren för nya Hertöskolan.

Trevligt och tilltalande område

Skolan har en viktig roll för att göra Hertsö Centrum till ett trevligt och tilltalande område. Planen är att bygga Hertsöskolan på höjden för att den ska rymma mer gröna ytor:

– Hertsöskolan var tidigare lite av en udda fågel med en planyta på 10 000 kvadratmeter. Det tog upp väldigt mycket yta och släppte in väldigt lite ljus. Nu när vi bygger på höjd möjliggörs mer gröna områden och mer dagsljus kommer in lokalerna, säger Nilsson.

Visionsbild på framtida Hertsöskolan. Illustration: Norconsult.

Framtida Hertsöskolan. Illustration: Norconsult.

Grön framtid

Tankesättet och möjligheterna för energisnåla och miljövänliga val har blivit större på senare tid. Det gäller även vid nybyggnationer av skolor, vilket Nilsson menar skiljer sig från när skolor tidigare byggdes:

– Nu används bättre material vilket gör att mindre energi behövs till att värma upp olika utrymmen. Sen så tittar vi bland annat på solceller till taket, något som man inte gjorde för bara några år sedan.

Intervjun, som tryckts in mellan två möten för Jonas Nilsson, avslutas med att titta på ljusglimtarna och framtiden:

Det här är utan tvekan ett jättestort projekt, vad är det roligaste?

– Att träffa alla människor som är inblandande i projektet, men också att vi kommer att göra Hertsön och centrum här ännu trevligare, både med skolan och badhuset.

Till sist, kommer Hertsöborna och framtida elever bli nöjda med resultatet?

– Det tror jag absolut, något annat skulle vara en besvikelse. Men det är ingenting jag oroar mig för, säger Johan Nilsson med ett leende innan han börjar rulla upp ritningarna inför nästa möte.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto/illustration: Adam Larsson Englund och Norconsult

Logotyp