Höga kulturhistoriska värden i riksintresset Svartöstaden

Stadsdelen Svartöstaden i Luleå är utpekat som riksintresse för kulturmiljö och bland annat därför genomför Luleå kommun en inventering i området under hösten 2024. Under inventeringen tittar byggnadsantikvarierna Jonas Sundvall och Klara Sundlöf på alla hus i stadsdelen och dokumenterar med hjälp av ett digitalt verktyg byggnadernas kulturmiljövärden. Med hjälp av inventeringen ska det sedan tas fram ett kulturmiljöprogram för Svartöstaden.

Jonas Sundvall och Klara Sundlöf arbetar som byggnadsantikvarier på företaget Tyréns Sverige AB och de är anlitade av Luleå kommun för att genomföra den aktuella kulturmiljöinventeringen i stadsdelen Svartöstaden.

Jonas Sundvall förklarar:

– Det finns olika nivåer av bevarande när det gäller byggnaderna i Svartöstaden. Det finns hus längs hela skalan, från varsamt renoverat där man har bevarat originalet så mycket det går, till totalrenoverade byggnader där man inte renoverat särskilt försiktigt alls, till helt nybyggda fastigheter.

Byggnadsantikvarierna Klara Sundlöf och Jonas Sundvall går tillsammans med Luleå kommuns strateg Jenny Lindberg längs Bolagsgatan i Svartöstaden.

Byggnadsantikvarierna Klara Sundlöf och Jonas Sundvall går tillsammans med Luleå kommuns strateg Jenny Lindberg längs Bolagsgatan i Svartöstaden.

Många byggnader med högt kulturhistoriskt värde i Svartöstaden

För att klassificera en byggnad tittar de på tak, panel, fönster, kulör, balkonger med flera egenskaper och dokumenterar allting i den digitala kartan där varje byggnad får en färgklassifiering som berättar vilken nivå av kulturmiljövärde huset har.

Blir fastigheten gulklassificerad innebär det att den har en positiv betydelse för stadsbilden eller har ett visst kulturhistoriskt värde. Om huset blir grönklassat innebär det att byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från till exempel kulturhistorisk synpunkt. Blir byggnaden blåklassificerad innebär det att bebyggelsen är i den högsta klassen och motsvarar kraven för att klassas som byggnadsminne i kulturmiljölagen.

– Om man ska säga något generellt så kommer troligen de flesta byggnaderna här i Svartöstaden bli grönklassificerade, berättar Jonas Sundvall.

De flesta byggnaderna har alltså ett högt kulturhistoriskt värde och är antingen ”särskilt värdefulla som enskilda fastigheter” eller ”särskilt värdefulla som en del av en kulturmiljö.

Det här huset på Bolagsgatan i Svartöstaden var från början stadsdelens kyrka.

Det här huset på Bolagsgatan i Svartöstaden var från början stadsdelens kyrka.

Bättre underlag i detaljplanering och vid bygglovsansökningar

Målet med deras arbete är att ta fram ett kulturmiljöprogram för stadsdelen och också skapa ett användarvänligt system där man kan plocka fram underlag som går att utgå ifrån vid detaljplanering och i bygglovsärenden.

– Till exempel så kan bygglovshandläggare med flera som jobbar med bygglovsansökningar sen gå in i det här systemet och ta fram underlag i sina olika ärenden, förklarar Jonas Sundvall.

Det kommer att göra att det kommer finnas tydligare riktlinjer för fastighetsägare i området som vill genomföra ändringar framöver. Både kommun och fastighetsägare har ett stort ansvar när det gäller bevarandet av områdets kulturmiljövärden och att följa de lagkrav som finns. I Svartöstaden finns det höga kulturmiljövärden som är värda att utveckla och bevara och därför ska ärenden som rör förändringar av bebyggelsen som till exempel bygglov och detaljplaneläggning granskas extra noga framöver. Det gör man för att säkerställa att Svartöstaden behåller sin karaktär och att utpekade kulturmiljövärden bevaras.

Tanken är dessutom att metod och teknik i det här arbetet sedan ska kunna appliceras även vid inventering av övriga delar i Luleå kommun. Svartöstaden är alltså först ut i en kommuntäckande inventering av kulturmiljöer och byggnader i och omkring Luleå.

Det här huset på Sandgatan var i Svartöstadens tidigaste år en mjölkbutik.

Det här huset på Sandgatan var i Svartöstadens tidigaste år en mjölkbutik.

Varför är Svartöstaden ett utpekat riksintresse?

Vissa kulturmiljöer har så speciella värden att de anses vara betydelsefulla för landet i stort. Då kan Riksantikvarieämbetet bestämma att de är av riksintresse för kulturmiljövården. Det finns cirka 1 500 riksintressanta kulturmiljöer i hela landet som tillsammans ska ge en bild av Sveriges historia och Svartöstaden i Luleå är alltså en av dessa.

Byggandet av stadsdelen Svartöstaden är nära kopplad till hur Norrbotten och Sverige industrialiserades. I och med att Malmba­nan byggdes och togs i bruk fick järnmalmsbrytningen i Malmfälten en enorm betydelse för hela landets industrialisering. Sverige blev snart en av världens största malmexportörer.

Svartösta­den kom till en början att befolkas av arbetare i Malmhamnen och senare även från stålverket. Den nära kopplingen till industrin har inneburit att Svartöstaden kan ses som ett slags koncentrat av Norrbottens och Luleås industrihistoria. Går du i Svartöstaden så omges du av byggnader, gårdshus och gatustrukturer som vittnar om samhällets utveckling från och med 1800-talet och framåt.

 Går du längs Sandgatan i Svartöstaden så omges du av byggnader, gårdshus och gatustrukturer som vittnar om samhällets utveckling från och med 1800-talet och framåt.

Går du längs Sandgatan i Svartöstaden så omges du av byggnader, gårdshus och gatustrukturer som vittnar om samhällets utveckling från och med 1800-talet och framåt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Lena Hedberg

Logotyp