Högnivåmötet: "Luleå visar upp sig från sin bästa sida"

I och med högnivåmötet i veckan har världens blickar riktats mot Luleå. "Luleå får visa upp både vår vackra stad och våra innovativa företag som investerar i en grön omställning", säger kommunalrådet Carina Sammeli.

Under första halvåret 2023 är Sverige för tredje gången ordförande i Europeiska unionens råd, det så kallade ministerrådet. Ordförandeskapet roterar mellan EU:s 27 medlemsländer var sjätte månad och värdlandet planerar och leder arbetet i ministerrådet och företräder rådet i förbindelserna med övriga EU-institutioner. För Sveriges del, från 1 januari till 20 juni, handlar det om att leda omkring 2 000 möten i Bryssel och i Luxemburg samt omkring 150 möten i Sverige. I veckan har Luleå stått värd för det transatlantiska högnivåmötet. Länk till annan webbplats.

Under tisdag och onsdag hölls TCC-mötet i Luleå. Landshövding Lotta Finstorp och Carina Sammeli tog emot besöket på Luleå airport. Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet.

Trade and technology council, TCC, som inrättades för två år sedan, är ett forum för EU och USA att samordna strategier för globala handelspolitiska, ekonomiska och tekniska frågor. I och med ordförandeskapet står Sverige värd för det fjärde mötet inom handels- och teknikrådet mellan EU och USA, TTC, som hölls i Luleå den 30-31 maj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Handel och teknologi och samarbetet mellan EU och USA är i fokus här. Det finns ett stort intresse för vad som händer i vår region. Luleå visar upp sig från sin bästa sida med en vacker natur, vänliga människor och ett innovativt världsledande näringsliv i form av Hybrit på plats, säger Carina Sammeli.

Huvuddeltagare under mötet i Luleå var USA:s utrikesminister Antony Blinken, USA:s handelsminister Katherine Tai, USA:s näringsminister Gina Raimondo, EU:s kommissionär för handel Valdis Dombrovskis och EU:s kommissionär för konkurrenskraft Margrethe Vestager. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, utrikesminister Tobias Billström och energi- och näringsminister Ebba Busch representerar Sverige.

Under tisdagen vid 12-tiden landade Antony Blinken på Luleå airport. Efter välkomnande från politiker besöktes Hybrit där Blinken mötte Ebba Busch, Martin Lindqvist, vd för SSAB och Jan Moström, vd för LKAB. Därefter fick han en rundtur på Hybrit. Besöket i Luleå fortsatte med en presskonferens på F21 där Antony Blinken och statsminister Ulf Kristersson (M) berättade om USA och Sveriges samarbete, men också vikten av den för ett potentiellt medlemskap i NATO. Därefter avslutades tisdagen med middag på Norrbottens länsresidens.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell hälsade välkommen till panelsamtal om gemensamma handels- och teknikfrågor. Foto: Luleå kommun.

Under onsdagen diskuterade representanterna för USA och EU-kommissionen aktuella handelspolitiska och teknikrelaterade frågor.

– Mötet har varit väldigt intressant, och en upplevelse. Det har varit bra stämning och intressanta samtal under båda dagarna, säger Carina Sammeli och fortsätter:

– Inför mötet hoppades jag att Luleås omställning och framför allt industrins gröna omställning i vår region skulle diskuteras och uppmärksammas, och jag tycker verkligen att det fick ta plats i programmet och på mässan.

Vad tyckte utrikesminister Antony Blinken om Luleå?

– Utrikesministern hyllade verkligen Luleå och våra företag under sin pressträff, och kallade oss en modell för omställning.

Vad betyder mötet för Luleå?

– Luleå får världens ögon på sig och får visa upp både vår vackra stad och våra innovativa företag som investerar i en grön omställning, säger Carina Sammeli och fortsätter:

– Sedan påverkas vi väldigt direkt av att alla hotell är fulla och väldigt många människor rör sig i stan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Logotyp