Hon trivs med jobbet som stödassistent i gruppbostad: ”Karriärsbytet är det bästa jag gjort i mitt liv”

För två år sedan tog Maria Holmberg beslutet att säga upp sig från sitt jobb som inredare och arbetar nu heltid på en gruppbostad i Gammelstad. "Jag älskar yrket. Jag kan längta till jobbet, för jag vet att brukarna har varit med om något spännande och då får jag höra om det och får se hur de skiner upp. Det är jättekul", säger Maria Holmberg när Vårt Luleå träffar henne en solig dag i juni. 

En gruppbostad är till för dig som har en funktionsnedsättning och behöver stöd och närhet till personal dygnet runt. Du bor i en egen lägenhet som ligger tillsammans med andra lägenheter i ett hus. I en gruppbostad finns det gemensamma utrymmen där man kan umgås med personal och andra boende. Maria Holmberg arbetar på ett gruppboende i Gammelstad.

Jag jobbar på ett stödboende, så här har personerna egna lägenheter. Här är det fyra lägenheter och personalutrymme, berättar Maria Holmberg. 

Maria Holmberg

Maria Holmberg trivs med sitt arbete som stödassistent.

Maria Holmberg utbildade sig till yrket som stödassistent under gymnasiet, men har inte jobbat med det sen dess. För två år sedan fick hon chansen att testa på yrket och nu två år senare är hon fortfarande kvar och stortrivs. 

Jag fick förfrågan att testa att arbeta som stödassistent på en gruppbostad när jag skulle flytta från Piteå. Jag tackade ja till erbjudandet och arbetade under en tid på två jobb, på gruppbostad och som inredare. Jag sa upp mig ganska snabbt från det andra jobbet, då jag tycker att jobbet här ger mig så mycket mer, säger Maria Holmberg.


Varierande och utvecklande arbete

Stödassistenter på boendestöd hjälper personer med stödbehov i deras vardag, för att de ska få ett så självständigt liv som möjligt. Brukarna får hjälp med matlagning, att ta sig till sina dagverksamheter och att handla. Brukare för hjälp i olika grad och insatsen anpassas efter deras behov. 

Vi gör en mängd olika aktiviteter om dagarna. På morgonen hjälper vi brukarna att förbereda sig för dagverksamheterna. Vi har schema på brukarnas rum som vi följer och hjälper dem att klä på sig, äta frukost och bädda sängen. Vi följer även med brukarna till deras dagverksamheter. Är man kvar på boendet under dagen kan man städa i lägenheterna, ta emot varor, förbereda maten, eller handla. Det finns alltid något att göra, berättar Maria Holmberg. 

Insatserna varierar mellan brukare och stödet är anpassat efter deras behov. 

Vissa brukare gör man saker med, medan vissa inte kan göra allt, då gör vi det åt dem. Vi lagar även mat tillsammans och tvättar, berättar Maria Holmberg.

Under helgerna är dagverksamheterna stängda och då hittar personalen på aktiviteter med brukarna. 

Då brukar vi hitta på aktiviteter som är anpassade efter brukarnas förmågor. Vi kan åka på loppis, åka raggarbil på Veteranbilsträffar, fika, spelar bingo, sång och dans. Det är viktigt att brukarna får en vardag där de kan göra så mycket som möjligt inom deras begränsningar. Det viktigaste är att de får möjligheten att lämna boendet, berättar Maria Holmberg. 

Arbetet på boendestöd är väldigt utvecklande och givande och bland det bästa med arbetet är när man ser brukarna utvecklas tycker Maria Holmberg. 

Bland det bästa på jobb är när man ser att brukarna är glada och att de har fått ut så mycket som möjligt av dagen. Att man får se att de utvecklas och prova på nya saker. Våra medmänniskor är oerhört självständiga, vilket vi inte alltid kan tro för vi stöter på dem, speciellt inte om de har ett synligt funktionsförhinder. Men de är väldigt självständiga och självbestämmande. Det är så roligt att få vara med och hjälpa dem utvecklas, berättar Maria Holmberg. 


En bra arbetsplats

På boendestöd arbetar man i team och där är alltid någon på plats som kan stötta en i sitt arbete. 

Vi finns för varandra, jag hade inte varit något utan mina kollegor. Jag trivs jättebra, att byta yrke är det bästa jag har gjort i mitt liv. Skulle vi gå kort löser vi alltid det på något vis, vi hjälper alltid varandra. Bland det roligaste är också att man får lära sig så mycket av sina kollegor som har olika kompetens. Jag har världens bästa arbetsplats, berättar Maria Holmberg. 


Utbildning på arbetstid och chans till både sommarjobb och praktik

Som anställd på gruppboende har man möjligheten att läsa kurser vid sidan av sitt arbete. Luleå kommun har många interna utbildningar som anställda kan gå för att läsa upp sin kompetens. Dessutom går alla anställda kurser inom LGBTQIA+. 

Är man inte utbildad inom psykologi eller till undersköterska kan man få göra det. Skulle man vara intresserad av yrket kan man alltid börja utan att vara utbildad inom detta område. Skulle man trivas kan man satsa och gå en utbildning. Man ska våga prova, berättar Maria Holmberg. 

Under sommaren kan man testa på yrket med ett sommarjobb på gruppboende. Under året får också en hel del praktikanter, både från gymnasiet och vuxenutbildningen, men ibland även från högstadiet praktikplats på gruppboenden. 

Det är ett bra sätt att få en inblick i arbetar och jag tycker det är jättekul att ungdomar kommer. Man får en chans att ge dem en positiv syn av yrket. Det är kul att få träffa ungdomar, man har sån stor påverkan på deras liv, det är jättehäftigt, säger Maria Hamberg. 

Efter midsommar har brukarna runt fyra veckors semester. Det är mycket aktiviteter under sommaren, då åker personalen ut och badar, åker ut med turbåtarna och andra utflykter med brukarna. 

Det är ett väldigt fritt sommarjobb. Vi gör väldigt många saker med brukarna, säger Maria Holmberg och fortsätter: 

Vi firar även högtider med brukarna, och på midsommar kommer vi göra en midsommarstång och vi ska grilla, spela spel, blåsa såpbubblor. Som sommarjobbare får man vara med och förbättra brukarnas vardag, man gör så att de utvecklas. Jag förstår inte varför människor inte inser vilket guldkorn det är som jobb. 


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Rebecca Hansson

Bild: Tobias Isaksson

Logotyp