Inga vaccinationsbevis på Gammelstads julmarknad

Nya föreskrifter innebär att vaccinationsbevis kan användas vid större inomhusevenemang. Då julmarknaden i Gammelstad hålls utomhus kommer inte vaccinationsbevis att användas. Däremot uppmanas alla besökare att köpa inträdesbiljetten i förhand för att minska köerna på plats.

– Jag hoppas att många väljer att köpa sin biljett i förväg så att vi bara kan scanna den vid entrén och på det sättet minska köerna. Besökarna får även rabatt vid förhandsköp, säger Karina Jarrett, museichef friluftsmuseet Hägnan.

Vid biljettköp online kostar biljetten 30 kronor för alla över 18 år och på plats i entrén kostar den 50 kronor. Länk till annan webbplats.

Biljettköp i förväg, flera entréer och handspritsstationer är några åtgärder som tas för att göra julmarknaden så säker som möjligt.

Tips för att undvika ruschen

Dessutom uppmanas besökare med minsta symtom att stanna hemma och handsprit ska ställas fram på marknadsområdet. För att ytterligare minska köbildningen kommer julmarknaden ha fyra entréer öppna.

– Sen kan vi tipsa om att mellan klockan 12-13 samt 15-16 brukar det vara färre besökare, om man vill undvika värsta ruschen. Vi hoppas alla visar hänsyn och är rädda om varandra, säger Karina Jarrett.

Vad gäller inomhus?

De nya föreskrifterna om vaccinationsbevis införs den 1 december för inomhusarrangemang med fler än 100 personer. Majoriteten av julmarknaden är utomhus och även om det finns utställare i vissa av gårdarna ryms inte 100 personer samtidigt i lokalerna så inte heller där kommer vaccinationsbevis krävas.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp