Den här dagen har projektledaren Urban Persson samlat ihop alla aktörer som ingår i projektet. De ska träffa Business Sweden och IoT Sverige för att tillsammans spåna kring utveckling och internationalisering.
– Arctic IoT är ett samverkansprojekt mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv. Flera av Luleås spetsföretag inom Tech är med i projektet och för dem är det naturligtvis intressant att blicka utanför Sveriges gränser, säger Urban Persson, verksamhetsarkitekt vid enheten Digital utveckling på Innovation & Utveckling Luleå kommun.
– Isbanan betyder jättemycket för Luleåborna och det är tack vare den som idén till det här projektet föddes. Vi började fundera på hur vi med hjälp av digitala medel kan utveckla och tillgängliggöra den ännu mer, säger Michael Nilsson, projektledare på Institutionen för System- och Rymdteknik vid Luleå tekniska universitet
Tankarna mynnade ut i prototyputvecklingsprojektet Arctic IoT. Målet är att ta fram en app där besökare ska kunna se olika uppgifter före, under och efter besöket på isbanan.
Test av flera olika lösningar
Projektet är just nu inne i en intensiv fas där olika sensorlösningar testas i arktiskt klimat. Två väderstationer är uppsatta som mäter luftfuktighet, hur mycket det blåser och hur kallt det är. Andra typer av sensorer finns vid kommunens eldstäder, en som mäter värme och en annan hur mycket ved som finns kvar i vedlådorna. Det finns även sensorer som mäter vattentemperaturen i en isvak för vinterbadare. I tillhörande bastu intill finns värmesensorer uppsatta som signalerar om den är uppvärmd eller inte.
En särskilt uppskattad satsning är kommunens sparkar som finns längs isbanan, gratis att låna och nu även uppkopplade.
– Vi har försett sparkarna med sensorer och i vår prototyp-app visas om en spark är ledig eller upptagen samt var på isbanan den är i realtid, berättar Urban Persson.
Visualiseringen görs med kommunens egna kartverktyg som grund. På kartan är alla faciliteter utmärkta med GPS-positioner.