”Jag har rest över hela världen. Det ligger på Porsön”

Onsdag 4 november klockan 18.30 är det dags att inviga mötesplats #PorsönC. Det vill säga torget mellan Porsöskolan och ICA. Järnfabriken kommer, Anja Johansson och Anders Josefsson också. Kommer du?

Citatet ”Jag har rest över hela världen. Det ligger på Porsön.” är taget ur en text om Porsön som Thomas Sundqvist i bandet Järnfabriken skrivit. Onsdag 4 november klockan 18.30 då #PorsönC ska invigas, medverkar Järnfabriken - bandet som sjunger om sin hatkärlek till stadsdelen och som bygger låtarna på uppväxten och ungdomsåren i området.

– Anledningen till att jag sjunger om området är att jag växte upp där. Det var på Porsöskolan jag blev jag. Det var där det var vi. Det kan aldrig tas ifrån oss, säger Thomas Sundqvist.
– Det fanns en gemenskap som idag känns overklig när man ser och hör hur människor behandlar varandra.

Svensk proggrock

Järnfabriken har synts på musikscenen i Luleå de senaste åren och under åren har bandet producerat flera album. Musiken och texterna klassas enligt Thomas som svensk proggrock och i de flesta låtar märker man den starka lokalanknytningen med texter om Luleå – Norra hamn, Malmudden, Svartöstaden och då givetvis Porsön.

Namnet Järnfabriken kommer sig av en känsla Thomas upplever i Luleå. En känsla som kan pendla mellan svart och grått till varmt och somrigt – någon form av ”sweet pain” och vemod. Och järnverket är ett monster som står där vid horisonten. – Vi vill ha det där, det är en del av kulissen, säger Thomas.

Järnfabriken består av ett gäng eminenta Luleåmusiker; Thomas Sundquist-vox/git, William Nordberg - Klaviatur, Andreas Sundqvist-bas, Fredrik Lindh-git, Joakim Björnfot-trum, Helena Sundström-vox och Lars Bonnevier-Slide/pedal.

Thomas Sundqvist är frontfigur i bandet Järnfabriken och den som står för de flesta texterna. Texter som är starkt färgade av Luleå och platser i stan som många kan känna igen sig i.

Invigningstal med nytändning


Förutom musiken kommer det att hållas invigningstal och det görs av stadsbyggnadsnämndens ordförande, Anja Johansson och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Anders Josefsson.
Invigningen blir förutom själva eventet den 4 november även en uppstart för kommande medborgardialoger om Porsön.

Håll avstånd

Obs! Invigningen sker utomhus och vi uppmanar alla deltagare att hålla avstånd till varandra under evenemanget.

Uppstart för medborgardialog för Porsön

Efter invigningen ska arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för Porsön återupptas. Det innebär bland annat att kommunen kommer att bjuda in till medborgardialoger inom kort.
Sedan tidigare har dialoger förts med bland annat grundskoleungdomar och näringslivsaktörer på Porsön.

Syftet med att hålla så kallade medborgardialoger är att få kunskap om vilka behov och önskemål som finns hos Porsöborna själva. Dialogen ska hållas mellan politikerna och de boende och verksamma på området. Dialogerna med medborgarna fokuserar på ett önskat läge för Porsön år 2030, samt vad som behövs för att nå dit. 

Resultatet av dialogerna kommer sedan att användas som ett underlag för det fortsatta arbetet med utvecklingsplanen och de mål som ska formuleras för Porsön.

Nästa steg blir att kommunstyrelsen ska utse en politisk styrgrupp som ska arbeta vidare med frågorna.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren Foto: Daniel Holmgren/cre8 Photo

Logotyp