Jakten på invasiva växter

Var med i jakten på invasiva växter. I norrbotten är det framför allt tre arter som pekas ut som kritiska – Jätteloka, Tromsöloka och Jättebalsamin. Det är växter som kommer från en annan del av världen och hotar att konkurrera ut vår egen växlighet. Ofta är det växter som vi köper på handelsträdgården, eller plockar med från en utlandsresa som sedan etablerar sig lite för bra.

Jättebalsamin är en vacker blomma men sprider sig snabbt.

Vi har ett gemensamt ansvar

Alla som äger en fastighet har ett ansvar och en skyldighet att hindra spridningen av de invasiva främmande arterna. Har du någon av arterna på din mark är du skyldig att ta bort dem på ett sådant sätt att de inte kan spridas vidare.

Släng växtdelarna på ÅVC

De växtdelar du klipper av eller gräver upp ska stoppas i plastsäckar som försluts ordentligt. De ska därefter läggas i de kärl som LUMIRE har uppställda på återvinningscentralerna från början på maj.

Det är viktigt att inte frakta och slänga invasiva arter utan att ha förslutit säcken ordentligt. Frön och växtdelar kan annars lätt spridas.

I Luleå kommun finns ÅVC -återvinningscentraler i Luleå centrum (Risslan), Sunderbyn, Råneå och Antnäs.

Rapportera om du ser någon invasiv växt

Det är Länsstyrelsen som har ett samordnande ansvar i länet. Kunskap om var arterna finns är grunden för arbetet med att bekämpa invasiva främmande arter. Det är därför mycket viktigt att fynd rapporteras in till Artdatabanken.

Jättelokan kan bli hela 5 meter hög

Uppstickare att hålla koll på

Det finns några arter som föreslås till en nationell lista av invasiva arter som bör bekämpas. De främsta som är aktuella för norra Sverige är Slideväxter, Rönnspirea, Vresros, Kanadensiskt Gullris och Blomsterlupin.

I och med ett allt varmare klimat har de börjat få bättre villkor och breder ut sig med ibland förödande konsekvenser. Slideväxterna är otroligt svåra att bli av med när de har etablerat sig. De kan förstöra husgrunder och rörsystem. Rönnspirea och Vresros kan skapa ogenomträngliga snår som är väldigt svåra att få bort.

Det kanadensiska gullriset får snabbt fäste när det blir varmare och tar över ängsmarker. Blomsterlupinen tar över våra vägrenar och då de är kvävebindnade gödslar de jorden så att våra inhemska ängsväxter inte längre har en chans.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Artdatabanken

Logotyp