Kommunsamarbetet ger räddningstjänsten livsviktiga kunskaper

Eld och lågor, det fick ett av Luleås kommuns rivningsobjekt vid Länkebo uppleva när räddningstjänsten ”återanvände” byggnaden i utbildningssyfte:

– Hur mycket än vi försöker i våra övningsobjekt så kommer vi i ändå inte närheten av den ”riktiga matchen” som man gör i detta hus, säger enhetschef Robert Roslund efter övningen.

Bild från brandövningen vid Länkebo, i höger hörn är en bild på huset innan testerna.

Brandövningen vid Länkebo, i höger hörn är huset innan testerna.

2021 meddelade Luleå kommun och stadsbyggnadsförvaltningen att fastigheterna vid Länkebo skulle rivas. Sedan dess har ingen rivning gjorts utan området har använts av polis och räddningstjänst för övningar. Att kommunen väntat med rivningen och låtit ”återanvända” husen för övning menar Robert Roslund, enhetschef på räddningstjänsten, varit positivt:

– För oss är det jätteviktigt att få göra dessa tester. Vi får bättre kunskap, men också erfarenheter och lärdomar som förhoppningsvis ska ge en godare förmåga i skarpa lägen, säger enhetschefen och fortsätter:

– Hur mycket än vi försöker i våra övningsobjekt så kommer vi i ändå inte närheten av den ”riktiga matchen” som man gör i detta hus.

Bild på enhetschef Robert Roslund som tar en snabb genomgång med övningsteamet inför andra övningen.

Enhetschef Robert Roslund, till höger med mössa, tar en snabb genomgång med övningsteamet inför andra övningen.

Vad är den stora skillnaden mellan ett riktigt hus och ett övningsobjekt?

– Det är alltifrån intensiteten på elden till brandförlopp och effektutvecklingen. Sedan ska man också säga att detta hus var miljösanerat innan och vi hade relativt lite lösinredning vilket gjorde att branden inte var fullt så aggressiv som i skarpa objekt (miljöer där det brinner på riktigt), säger Roslund.

En bild på en brandman och sen en bild efter övningen då huset under bevakning lämnades för att brinna upp.

Rökbildningen blev stor när pulvret sattes in och efter utförd övning lämnades huset under bevakning för att brinna upp.

Effektivare sätt

Under övningen testades ett pulversystem som F21 och flygvapnet idag använder som ett alternativt släcksystem. Räddningstjänsten vill utforska och hitta ett effektivare sätt kunna slå ner och sänka brandens effekt i scenarion där förstärkning från närliggande räddningstjänster behövs:

– Vi ser detta pulversystem som ett eventuellt verktyg för att skapa en förmåga att slå ner branden så att man hinner resurs- och styrkeuppbygga. I Luleås fall, att exempelvis Råneås, Bodens och Piteås räddningstjänst hinner komma vid närliggande bränder inom kommunen, säger Roslund.

Bild på en brandman i en tjock rök.

I röken kunde vi hitta en och annan brandman.

Skapa erfarenhet

Enhetschefen är nöjd med övningen och resultatet:

– Jag måste faktiskt säga att bränningen har gått enligt plan. Det har varit jättepositivt och vi har fått en hel del lärdomar. Sen får vi se vad filmmaterialet från insidan visar och vad vi får ut i utbildningsmaterial.

För dagen var även flygvapnet (F21) och räddningstjänsten från Boden, Skellefteå och Umeå med när Robert Roslund och Luleås räddningstjänst övade i ett av husen vid Länkebo.

Dagen efter återanvändes ”storstugan” vilket vi kan gissa gav ytterligare erfarenheter och inte minst – ett lite tryggare Luleå.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund

Logotyp