Luftigare lunch på gymnasiet

Mitt i gymnasiebyn finns nu en annorlunda matsal. Framför språklådan finns ett gäng utebord placerade där gymnasieleverna kan äta sin lunch ute, när vädret tillåter.

– Vi såg det här som ett bra sätt att undvika trängsel i matsalen när gymnasiet övergick till att ha allt mer närundervisning, säger kocken Maria Öhman.

Är det här en ny uteservering? Ja, för gymnasieelever som kan käka lunchen här coronaanpassat. Bänkerna finns mitt i gymnasiebyn, i kvarteret Staren.

Minska trängsel

Matsalen Staren är placerad i samma byggnad som gymnasiebiblioteket och har plats för 370 elever. Här ska omkring tusen elever äta sin lunch.

Vid matsalen har det gjorts ett flertal anpassningar utefter den rådande situationen med pandemin. Bland annat finns det tydliga in- och utgångar till matsalen för att undvika stockningar. Nu finns även möjlighet till att äta sin lunch utomhus, en åtgärd som görs för att minska trängsel.

– Skulle det vara dåligt väder kan eleverna hämta sin mat och äta den inomhus i provisoriska matsalar som finns i Lärkan och Språklådan, säger Maria Öhman, kock vid Staren.

Lunch som tas med

Eleverna kan ta med kall mat, exempelvis kycklingsallad, för att äta ute. Lunchen hämtas precis framför matsalens entré. Varm mat och specialkost serveras inomhus, men även den går att ta med om eleven säger till måltidspersonalen.

– Jag upplever att eleverna har accepterat situationen. Jag har noterat att de är noggranna med att sprita sina händer innan de tar för sig av maten, säger Maria Öhman, kock vid Staren.

Både Fredric Garcia (entrévärd) och Maria Öhman (kock vid Staren), upplever att gymnasieleverna är bra på att hålla avstånd.

Entrévärd

Vid ingången till matsalen finns en entrévärd som ser till att eleverna går in vid rätt entré till matsalen och håller avstånd till varandra. Entrévärden ser även till att utomhusserveringen hålls i gott skick.

– Det märks att eleverna har ett års erfarenhet av den här pandemin. De är bra på att lyssna och följa de regler som gäller här, säger Fredric Garcia som är entrévärd.

FAKTA

  • Gymnasiebyn har i vanliga fall tre matsalar vilka är Staren, Kungsfågeln, Örnen.
  • Även på Örnen, där det tidigare funnits ett äldreboende, finns det en matsal som eleverna kan nyttja för att sprida ut sig och undvika trängsel.
  • De dagar som elever har fjärrundervisning finns ännu möjlighet att beställa mat för att äta den hemma.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp