Luleå Energi vinner årets omgång av #viresergrönt

Luleå Energi deltog i arbetsplatsutmaningen för andra året i rad och i år knep de förstaplatsen. Vinnarpriset - en elcykel till arbetsplatsen. #viresergrönt är en tävling mellan arbetsplatser i Luleå, Kalix, Piteå, Älvsbyn och Bodens kommun där medarbetarbetarna uppmuntras att resa mer hållbart, både till och från jobbet men också i tjänsten.

– Vi visste att vi hade vunnit men vi hade inte förväntat oss något pris, så det var otroligt roligt att få ta emot det! Arbetsplatsen har en elcykel sedan tidigare och vi har funderat ett tag på att köpa en till. Att kunna nyttja våra elcyklar istället för att ta bilen på lunchen eller till och från olika möten ger ett mervärde som vi verkligen försöker uppmärksamma, säger Sandra Östling, HR-strateg på Luleå Energi.

Glada vinnare – Katarina Kylefors och Sandra Östling, Luleå Energi. De står bakom vinsten som är en elcykel. På väggen bakom står ett stort Hej.

Glada vinnare – Katarina Kylefors och Sandra Östling, Luleå Energi


Gemenskap bidrar till framgång

Arbetsplatserna som anmält sig till tävlingen samlar under tävlingsåret poäng genom att uppfylla vissa kriterier kopplat till hållbart resande och når på så vis olika nivåer; brons, silver eller guld.

– Vi utgår från kriterierna och resvaneundersökningen som vi får när vi anmält oss till viresergrönt och tittar på vad vi har i nuläget och vad som fattas. Det här tävlingsåret har vi kunnat följa upp sådant som vi inte hann med första året. Redan i början av året gör vi en planering för att de olika aktiviteterna ska bli av, säger Katarina Kylefors, miljö- och hållbarhetsingenjör.

– Vår projektgrupp består av tre personer, Katarina och jag samt Emma Tallus, Energiingenjör. Vi träffas regelbundet och arbetar med de här frågorna. Alla har en uppgift i gruppen och jag drivs av det, av att få arbeta tillsammans och leverera till gruppen, säger Sandra Östling.

– Ja, gemenskapen i gruppen är jätteviktig och även det stöd vi får från ledningen. Vi får lägga tid på de här frågorna och kan planera arbetet fritt, fortsätter Katarina Kylefors.

Uppskattade cykelfixarkvällar

– Vi försöker fronta frågor som rör hållbart resande från olika håll och med olika metoder, att vi är med i viresergrönt nämns till exempel redan i introduktionsfasen av en nyanställd. Det var bland annat så vi hittade en av dem som hjälper till på våra cykelfixarkvällar, säger Sandra Östling.

Cykelfixarkvällarna har man anordnat för att de anställda ska få hjälp med sina cyklar, såsom byte av däck. Hjälpen tas inte utifrån utan från anställda på företaget som har ett extra stort intresse för cykling.

– Vi samlas och har trevligt tillsammans samtidigt som man kan få hjälp med sin cykel. Jag tror inte att jag hade börjat vintercykla om det inte hade varit för våra cykelfixarkvällar, tröskeln hade varit för hög. Det har blivit väldigt uppskattat av alla som har deltagit och till nästa år hoppas vi att vi blir ännu fler, avslutar Sandra Östling med ett leende.

Två personer sitter på huk och byter ett cykeldäck och i närheten tar en annan loss ett däck från en cykel. En massa verktyg i bakgrunden.

Katarina Kylefors, Jari Borén och Emil Lindelöf på en av företagets Cykelfixarkvällar.

Smurfit Kappa satsade på cykelvecka och förmånscyklar

Smurfit Kappa deltog i #viresergrönt för första gången och för att synliggöra sitt deltagande för alla anställda satsade man bland annat på en cykelvecka där en rad olika aktiviteter genomfördes.

– Vi utmanade oss själva och ställde oss frågan ”Hur mycket koldioxid och pengar kan vi spara tillsammans under en vecka?”, berättar Åsa Rundgren, HR-chef på Smurfit Kappa i Piteå.

Under veckan genomfördes en tävling där alla medarbetare uppmanades att välja cykeln i stället för bilen när de reste till och från jobbet. Dessutom genomfördes aktiviteter som lunchföreläsning, cykelverkstad, konditionstest och teknikpass på cykel. Bland deltagarna lottades olika priser ut.

– Vi genomförde en massa olika aktiviteter men det som uppskattades mest under veckan var att vi lanserade ett erbjudande om förmånscykel till alla anställda, berättar Åsa Rundgren.

Ett stort antal anställda på Smurfit Kappa tog chansen att leasa en cykel mot ett bruttolöneavdrag.

– Det blev en stor framgång och nu kommer vi att köra en andra runda med erbjudande om att beställa en förmånscykel när vi arrangerar cykelveckan igen under vecka 19, avslutar Åsa Rundgren.

Nu är anmälan för 2023 års tävling öppen

Det tar endast 7 minuter så passa på att göra din anmälan idag. Här kan du göra din anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Gusgtafsson

Bild: Per Westermark och Luleå Energi

Logotyp