”En hållbar, välmående och trygg framtid för samhällen och människor som lever i Arktis” – så beskriver Europeiska unionen det nya projektet Arctic Urban and Regional Cooperation (AURC) där 15 städer från hela Arktis nu, för allra första gången, bildar ett nätverk som arbetar tillsammans för att hantera gemensamma utmaningar på ett strukturerat och stöttande sätt.
Här samlar man lokala myndigheter som ges en möjlighet att samarbeta via peer-to-peer-lärande, dela med sig av utmaningar och lösningar inom hållbar stadsutveckling, kompetensförsörjning och talangattraktion, cirkulär ekonomi, jämställdhet och social inkludering, hållbar turism, ungdomsdeltagande med mera. Här ska överföring av kunskap och bästa praxis om hållbara prioriteringar för stadsutveckling möjliggöras på bästa sätt.
– AURC ger oss en möjlighet att hämta kunskap och inspiration från varandras innovativa lösningar på våra gemensamma utmaningar. Sociala, ekonomiska, miljömässiga och geopolitiska frågor har en betydande inverkan på välbefinnandet för människor i norr, därför är jag väldigt stolt över att Luleå kommun bland lokala myndigheter från USA, Kanada, Finland, Grönland, Island och Norge blivit utvald till Arctic Urban Regional Cooperation (AURC), säger Nataliia Hammarberg, internationell strateg i Luleå kommun.
Mellan 9–11 december samlades det nya nätverket i Luleå.
Julia Hanson, Koordinator kompetensförsörjning på Luleå kommun samt Luleås projektledare för AURC:
– Det är fantastiskt att Luleå tillsammans med finska Uleåborg har varit värdar för projektets första studiebesöket i EU. Jag är tacksam för att AURC-medlemmarna rest långt för att komma till Luleå för att lära sig om vad som sker i vår samhällsomvandling och hur vi arbetar med möjligheter och utmaningar kopplat till den.
– Det är viktigt att visa upp Luleå för att skapa förståelse för våra lokala förutsättningar och bjuda in till samverkan där vi genom projektet kan lära oss av hur andra kommuner arbetar framgångsrikt i olika frågor där vi har utmaningar. Det är mycket positivt att vi tillsammans med deltagarna vid besöket i Luleå kunnat diskutera hur vi ska utöka samverkan i vissa utvalda frågor.
Det nya nätverket fick besöka bland annat Luleå tekniska universitet, Teknikens Hus, Konsthallen i Kulturens hus, Luleå hamn och hälsades välkommen av Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, som berättade om den gröna omställningen. Det hölls föreläsningar även om hur Luleå kommun arbetar med turism, kompetensförsörjning och kopplar ihop kultur och näringsliv för att nämna några ämnen.
Vid besöket hos LTU fick man ta del av informationen om The Arctic 6, som är en allians av nordiska universitet som arbetar för att främja och dela kunskap, utbildning och innovationer för utvecklingen av vår gemensamma region och ett hållbart Arktis och där Luleå Tekniska Universitet ingår. Under mötet diskuterade deltagare möjligheter för framtida samarbete mellan Arctic 6 och AURC.
Julia Hanson:
– Deltagarna tyckte att samhällsomvandlingen i Luleå är mycket intressant och förundrades över de lokala investeringar som måste ske för att göra samhällsomvandlingen möjlig. Vi fick fina reflektioner från deltagare om att Luleå både är en vacker och intressant stad med flertalet starka näringar.
MÖTEN I NORGE OCH KANADA UNDER 2025
Nästa steg i projektet planeras som ett hybridmöte i Tromsö, Norge, under Arctic Frontiers i januari 2025. Där kommer AURC-städerna att diskutera vidare och planera samverkan mellan Arctic 6 och AURC. I mars möts man under ett studiebesök i Yellowknife i Kanada för att diskutera inkluderande hållbar ekonomisk utveckling i arktiska städer, inklusive följande delteman: jämställdhet, ungdomsledarskap, ursprungsbefolkningar, framtidssäkring av arktiska städer och tätorter, främjande av entreprenörskap, immigration och samhällsintegration.
– Genom nätverket kommer vi att söka gemensamma lösningar, lära oss av varandra och utveckla lokala handlingsplaner, säger Nataliia Hammarberg avslutningsvis.