Luleå Live och NMW i samarbete för ett attraktivt Luleå

Under hösten kommer Luleå Live och Norrbotten Media Week, NMW, än en gång att samarbeta. "I stället för att spä ut aktiviteterna har vi dem i stället samlade. På det sättet främjar vi varandra", säger Robin Lindquist, projektledare för Luleå Live, under en after work på Ebeneser.

Ronny Olovsson, som är en av dem som arbetar med NMW, poängterar hur de mjuka värdena har en stor betydelse mitt i en industriell omställning:

– NMW handlar delvis om utmaningen att skapa attraktiva städer som kan locka fler medborgare här i norr och där är kulturen en möjlighet. Och Luleå Live är ett konkret exempel på hur musik kan skapa en härligare stad. 

Fredrika Johansson, projektkoordinator för NMW och Robin Lindquist, projektledare för Luleå Live.

NMW (Norrbotten Media Week) föddes 2016, då ett gäng från reklambranschen såg behovet för en mediavecka i norr. Föreläsare, som man annars åkte till Stockholm att lyssna på, kom upp till Luleå. Sedan dess har NMW varit en plats för workshops, mingel och möjligheter att skapa nya kontaktytor i branschen.

En teaser på detta samarbete med Luleå Live fick vi se under torsdagskvällen, där musikgruppen The Magnettes uppträdde på scen jämte Mariana Vnuk, Karin Sjöö Åkeblom och Jenny Frank som talade om inkludering och mångfald. Robin Lindquist tror att denna mix kommer gynna Luleå i längden:

– Luleå Live och NMW är evenemang som sätter Luleå på kartan på olika sätt. I stället för att spä ut aktiviteterna har vi dem istället samlade. På det sättet främjar vi varandra.

The Magnettes på scen under after worken

Vigselförrättare Ronny Olovsson vigde Fredrika ”NMW” Johansson med Robin ”Luleå Live” Lindquist till gemensam eventvecka.

Kulturaspekten är nyckeln för att klara samhällsomställningen vi går in i, visar en förstudie Länk till annan webbplats. kring kulturens roll i framtidens Luleå. Konsulten Magdalena Malm och kollegan Michael Johansson menar att kulturen har hög prioritet:

– En tydlig slutsats är att kulturen inte är en sidofråga utan den nyckel som kan göra att omställningen lyckas. Samhällen med rikt kulturliv är mer toleranta och kulturen viktig del i integrationen när många ska samexistera från olika länder, säger Magdalena Malm.

Medarrangörer i NMW är BD Pop, Creative Ebeneser, Filmpool Nord, Kulturcentrum Ebeneser, LTU, Oh My!, Piteå Science Park, Vinter, Yours, Luleå Live och Luleå Business Region.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ida Lundh

Foto: Örjan Esensjö

Logotyp