Luleås fjärrvärme: Det här händer just nu – och i framtiden

Fjärrvärmepriserna når nya rekordnivåer i många av landets kommuner. Det visar årets undersökning från Nils Holgersson-gruppen som släpptes under hösten. Priserna stiger även i Luleå, men samtidigt fortsätter Luleå alltjämt ha Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Varför höjs priserna även i Luleå? Hur ser framtiden ut för Luleås fjärrvärme? Och vad händer på fjärrvärme-fronten just nu? Vi träffade och frågade Magnus Johansson, Chef Värme & Kyla på Luleå Energi.

– Luleås fjärrvärme kommer att finnas kvar för en lång, lång tid framöver. Hela systemet befinner sig just nu under stor utveckling för att skapa trygg fjärrvärme till konkurrenskraftiga priser, även i framtiden, säger Magnus Johansson.

Magnus Johansson, chef Värme och kyla på Luleå Energi

Magnus Johansson, chef Värme och kyla på Luleå Energi

Fjärrvärmepriserna stiger runt om i Sverige. Luleå har alltjämt Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Varför?

– Samarbete, skulle jag säga. Det är det som gör oss unika. För oss har det alltid handlat om att först se över alla möjligheter att ta vara på restenergier från industrin, men också att göra det tillsammans. Många kommuner har inte samma förutsättningar som oss, och väljer att bygga helt egna produktionsanläggningar. Vi har samarbetat med SSAB i över 50 år för att ta vara på restgaser som sedan omvandlas till fjärrvärme, och vi gör det med ett gemensamt kraftvärmeverk. Samarbetet är ett vinnande koncept som fortsätter även efter industrins omställning. I framtiden ser vi snarare att vi kan få tillgång till stora mängder restenergier från flera industrier och samarbetspartners, vilket ger ökad produktions- och leveranstrygghet. Men att ha trygg fjärrvärme till konkurrenskraftiga priser kräver också att vi hela tiden investerar och utvecklar vårt fjärrvärmenät.

Luleå Energi höjer också priset på fjärrvärme. Varför?

– Det stämmer. Vi har aviserat en höjning på 7 procent till 2025. Det beror främst på höjda kostnader för värmeinköp, något som regleras av ett nationellt index på fjärrvärmepriser. Hur priset utvecklas i resten av Sverige styr helt enkelt vad vi betalar för värmen som vi köper av kraftvärmeverket LuleKraft, som vi gemensamt äger med SSAB. När fjärrvärmen blir dyrare i Sverige, så blir den dyrare i Luleå. Det är så affärsupplägget mellan oss och SSAB ser ut. Att vi fortfarande har Sveriges lägsta priser beror på att vi gick in i prisindexet med Sveriges lägsta priser kring 2008. Vi har sedan följt prisutvecklingen med resten av Sverige, vilket gör att vi alltjämt är billigast. Sedan beror höjningen för 2025 också på att vi måste göra stora investeringar för att både stärka och bygga ut fjärrvärmenätet, och göra oss redo för att kunna ta vara på restenergier från helt nya industriprocesser.

Hur ser framtiden ut för Luleås fjärrvärme?

– Det kommer att handla om att ta vara på restenergier från industrin, precis som i dag. En stor skillnad är att den kommer vara helt fossilfri, vilket vi ser som positivt. Vi ser att vi kommer kunna samarbeta med flera industrier för att ta vara på stora mängder restenergier i form av värmeöverskott som uppstår när heta processer behöver kylas ner. Det handlar om SSAB:s nya process, men också om helt nya samarbeten som med bland annat LKAB och Uniper. Sedan spelar biobränsle fortfarande en viktig roll för oss. Vi kan inte heller utesluta att det i framtiden kan bli aktuellt att bygga en ny, egen produktionsanläggning för att trygga Luleåbornas fjärrvärme. Vi måste vara öppna för alla scenarion.

– När du har fjärrvärme så är du helt enkelt med och bidrar till att Luleås energisystem blir så smart som möjligt, förklarar Magnus Johansson, chef för Värme och kyla på Luleå Energi.

– När du har fjärrvärme så är du helt enkelt med och bidrar till att Luleås energisystem blir så smart som möjligt, förklarar Magnus Johansson, chef för Värme och kyla på Luleå Energi.

Om vi ska vara konkreta; vad sker på fjärrvärme-fronten just nu?

– Vi jobbar för fullt på olika fronter. I vårt eget system sker flera stora projekt under 2024 som syftar till att stärka fjärrvärmenätet och anpassa det för lägre temperaturer, vilket har flera viktiga vinster. Det ger oss inte minst möjligheter att ta vara på ännu mer restenergier i framtiden, från fler industrier och nya källor. En sådant projekt sker på Bergnäset, där arbetsinsatsen handlar om att bygga bort flaskhalsar för att bibehålla och stärka vår leveranssäkerhet, även med lägre vattentemperaturer i fjärrvärmenätet. Du som kund ska alltid ha samma trygga värme.

Vad gör ni mer just nu?

– Vi kommer att bygga ut nätet i nya områden, så att ännu fler Luleåbor kan få fjärrvärme. Det planeras bland annat i nya och expansiva områden som Kronan och kommande Hertsöheden, men också de nya industriområdena på Hertsöfältet och Svartön. Vi gör också förtätningar på centrumhalvön. Annars sker en stor förändring just nu hemma hos många kunder, där vi erbjuder allt smartare centraler med ny teknik som kan ge effektivare uppvärmning och reglering i varje hem. Det har stor betydelse för hela systemets energieffektivitet, men inte minst för kundens egna kostnader och värmebesparingar.

Vad säger du till en villaägare som funderar på att investera i en ny fjärrvärmecentral?

– Luleås fjärrvärme kommer att finnas kvar för en lång, lång tid framöver. Hela systemet befinner sig just nu under stor utveckling för att kunna ta hand om framtidens fossilfria restenergier från industrin, och det ska vi göra. Restenergin kommer bara komma från nya industriprocesser. Sen trycker jag alltid på att fjärrvärme är ett väldigt smart system för att värma upp en stad. Många slipper exempelvis värma upp sina hem med el, vilket frigör el till annat, där den egentligen kommer mer till sin rätt. Rätt energi på rätt ställe, brukar jag säga. När du har fjärrvärme så är du helt enkelt med och bidrar till att Luleås energisystem blir så smart som möjligt. Det vinner vi alla på.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Luleå Energi

Logotyp