Lumire bjöd in till utomhusträff om Östra länken vid Tuna och Mjölkudden

Vatten- och avloppsprojektet Östra länken Länk till annan webbplats. har nu kommit en bra bit på vägen vid området Tuna och Mjölkudden. Lumire bjöd in till en informationsträff om projektet.

– Det som blivit bäst med de förändringar som skett inom projektet är känslan när jag sett dem som jobbar här, då har jag fått känslan att de jobbar för oss. Det har blivit så fint här, säger Annika Widgren, som bor på Tuna.

Från vänster ses Madeleine Munter, Landskapsarkitekt Luleå kommun, Malin Sunesson projektchef Lumire samt Hans Sundvall, samordnare inom Kultur- och fritidsförvaltningen Luleå kommun som ledde en konstvandring på plats.

Från vänster ses Madeleine Munter, Landskapsarkitekt Luleå kommun, Malin Sunesson projektchef Lumire samt Hans Sundvall, samordnare inom Kultur- och fritidsförvaltningen Luleå kommun som ledde en konstvandring på plats.

Kärnan i arbetet med Östra länken är att lägga ner och byta ut rör så att vatten- och avloppssystemet ska fungera idag och i framtiden för ett växande Luleå. Men dessutom har man inom projektet varit mån om att genomföra förbättringar i berörda området när marken återställs. Att se till helhetsupplevelsen för de som rör sig i området – exempelvis i form av en nybyggd pumpstation som också kommer att fungera som en pulkbacke för barnen under vintertid.

Malin Sunesson, projektchef på Lumire, berättar att det har varit positivt att få samarbeta med lokala föreningar. Det har också varit viktigt att möta människor och ta till sig de frågor och funderingar som finns. Att lyckas berätta om vatten- och avloppsprojektet Östra länken mer tydligt och förståeligt – varför är det viktigt att genomföra detta mångåriga, kostsamma projekt?

– Vi bygger inte bara ett robust och säkert vatten- och avloppssystem, Luleå kommuns vision 2040 handlar om att bygga ett attraktivt och hållbart Luleå, säger Malin Sunesson och tillägger:

– För att lyckas med detta behöver vi helhetsperspektiv och samarbete med olika delar av Luleå kommun Länk till annan webbplats.; kommunstaben, stadsbyggnadsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt landskapsutformning. Vi har lyssnat på varandra och fogat in olika kunskapsområden. Vi har analyserat hur vi förbättrar området vid återställande, tagit till oss kunskap om naturvärden och platsens karaktär.

Informationsträffen bjöd också på en gemensam vandring till den konstnärliga gestaltningen Länk till annan webbplats. skapad av Katarina Pirak Sikku.

– Vi har genomfört en kulturmiljöinventering och den konstnärliga gestaltningen har bidragit starkt till den positiva bilden av detta arbete, trots att vi har behövt stänga av de närboendes rekreationsstråk under flera år, säger Malin Sunesson.

Madeleine Munter, landskapsarkitekt inom Luleå kommun lägger till:

– Det har blivit väldigt fint här, det kommer också att placeras ut fler bänkar efter stråket. Vi har också tänkt på hur samspelet ska se ut efter promenadstråket, att det ska finnas variation i utseende och karaktär.

Lumires vd Per Ekervhen och Lumires blivande styrelseordförande Yvonne Stålnacke besökte informationsträffen. – Vi ser det som en förmån att få träffas och ha en dialog, för att få dela kunskap med varandra och för att få feedback på det arbete vi genomfört, säger Per Ekervhen.

FAKTA

  • 2014 startade det omfattande projektet Östra länken som beräknas vara klart år 2026.
  • Namnet Östra länken kommer från att projektet startade i östra delarna av stan och även öster om Gäddviks vattenverk som är själva hjärtat i systemet.
  • I sin helhet är sträckan över två mil av rör, emellanåt så stora som 2 meter i diameter och som kan väga flera ton.
  • Fyra nya pumpstationer kommer att byggas, som adderas till de totalt cirka 70 stationer som redan finns i Luleå.
  • Läs mer om Östra länken hos Lumire. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Lumire

Logotyp